Будівництво одеського метро: чому не втілилися масштабні плани

13:41  |  30.01.2023
Метро Одеси

Метро в Одесі — це справжня боллюча тема для всіх містян. Цей вид транспорту міг би вирішити багато проблем «перлини біля моря», але далі планів та проектів справа і досі не пішла. Як так сталося — читайте в нашому матеріалі.

Перші плани

В Одесі плани створення метро вперше були озвучені приблизно на початку 1960-х років. На той час в місті вже були наявні певні проблеми з транспортом, особливо враховуючи його витягнутий вздовж моря характер. Швидкісний підземний транспорт міг би вирішити цю проблему.

Але від будівництва метро відмовились, натомість вирішено було розширити існуючі дороги, а також збільшити мережу звичайного транспорту. Одним з мотивів такого рішення стало те, що Одеса «не дотягувала» за чисельністю населення до мільйона осіб, а саме це було критерієм для будівництва метро у радянські часи.

У 1970-х до цих планів повернулися, бо чисельність населення міста поступово зростала. Але в Одесі не було профільних організацій, здатних опрацювати подібний проект. Тому вирішено було звернутись до вищих інстанцій із відповідною пропозицією.

Ленінградський проект

Скласти проект одеського метрополітену доручили фахівцям з Ленінграда. Справа у тому, що за геологічними та технічними особливостями умови Одеси певною мірою були тотожні із пітерськими, тому саме спеціалісти цього міста могли найкраще впоратись із завданням. Воно було доволі складним, але в «Ленметрогіпротрансі» взялись за роботу.

Було запропоновано будувати метро глибокого залягання. Це допомогло б вирішити проблему з катакомбами, які проходили під великою частиною міста. Станції та траси метрополітену пройшли б нижче рівня, на якому розміщені катакомби.

Перша черга із шести станцій пов’язувала б центр міста із промзоною Пересипу. Друга черга у два етапи мала простягтися до Лузанівки, а потім уже й до селища Котовського. Там навіть залишили землевідведення під будівництво метрополітену дрібного закладення у вигляді смуги зелених насаджень уздовж вулиці Кримської (нинішній Кримський бульвар).

Таким мав бути маршрут першого метро Одеси

Все йшло ніби за планом і будівництво метро мало розпочатись ось-ось. У проект нового Генплану було включено будівництво метрополітену. Зрештою, у 1989 році, коли Генплан був ухвалений і набрав чинності, ці наміри були закріплені офіційно. Але до справи, нажаль, так і не дійшло.

Шкідливий генсек

Однією з причин такого довгого зволікання із будівництвом метрополітену називають генсека Черненка, що очолював державу якраз у середині 1980-х. Саме він мав дати «високий» дозвіл на будівництво, а вже потім це рішення проводили б через Раду міністрів та інші відповідні державні органи.

Черненко важко хворів майже з моменту свого призначення на посаду, тому багато часу проводив у лікарні. Але все ж до нього довели інформацію про те, що в Одесі потрібно збудувати метрополітен, є пропозиція і проект.

Ознайомившись, генсек прийняв на перший погляд неочікуване рішення. Він власноруч прибрав зі списку Одесу і Донецьк, натомість додавши в нього Ростов та Красноярськ. Все стане більш зрозумілим, якщо згадати звідки родом сам Черненко. Так, він походив з Красноярське. Ось таке вийшло державне «кумівство».

При наступному генсеку, Горбачові, як ми казали, був затверджений процес будівництва. Але воно було намічене на 1991 рік, коли усю країну лихоманило від економічної кризи та децентралізаційних процесів. Саме тому за радянських часів метро в Одесі так і не з’явилося.

Залишилсь лише тунелі, які були створені для дренажу. Але у них прокладені рейки для невеличких електровозів, призначених для обслуговування цих комунікацій

Подальші плани

Перше десятиліття незалежності ні про яке будівництво метрополітену і мови бути не могло. У той час не вистачало ресурсів навіть на фінансування вже існуючої транспортної системи, яка потроху вмирала.

Лише у «нульових» знов заговорили про будівництво метрополітену. Спочатку планувалося створити одну лінію, естакаду монорейкової дороги, що зв’язує Морвокзал із центром міста, до Приморського бульвару.

Проекти будівництва метро

Монорейкову дорогу передбачалося оснастити електродвигунами лінійного типу. Це було дешевше за звичайні двигуни майже на 40 відсотків. Проект, розроблений інженером Бєліковим, мав коштувати мільйон доларів (за курсом 2000 року) на кілометр, без урахування вартості рухомого складу і станцій. Це було в 20 разів дешевше за будівництво звичайного метрополітену.

Ще один з перспективних планів метрополітену

Випробувальний проект оцінювався у три мільйони доларів і реальність його будівництва була високою, у смт Костомель, що під Києвом, було збудовано випробувальну лінію монорейки «Капвей». Але й цей план, незважаючи на всю його продуманість і можливості втілення, канув у Лету без ясних причин та пояснень.

З 2001 по 2003 рік з’являлося безліч проектів щодо створення в Одесі метрополітену, за різними схемами – класичне метро, підвісна канатна дорога, трамвайні лінії на естакадах. Загальна вартість проекту оцінювалася вже у сто мільйонів доларів. Основою рухомого складу мали стати білоруські зчленовані трамваї. Розробкою нового проекту займалися «Електротранс-Одеса». Але і цього разу питання грошей стало вирішальним – до втілення проекту справа так і не дійшла.

Подпишитесь на Телеграм Моя Одесса telegram ico!

Нажмите , чтобы читать в Фейсбуке!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Оставьте комментарий

*

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: