Дендропарк в Одесі: історія створення

10:00  |  27.12.2022
Дендропарк Перемоги в Одесі

Історія дендропарку Одеси не така вже і довга, йому немає наввіть і сотні років. Тому його важко вважати історичним місцем. Але на час своєї появи він був справді визначним об’єктом на мапі міста.

Голопузовка

Аж до 1960-х років район нинішнього дендропарку місцеві жителі називали Голопузовкою. Назва пішла від того, що тут звичай можна було зустріти хіба що шпану. Втім, трущоби тут були не завжди.

Справа у тому, що до 1917 року тут розміщувались дачні будинки купців. У ті часи на дачах не працювали, висаджуючи огірки, помідори чи картоплю, а відпочивали на верандах, спочиваючи від справ бізнесу чи просто міського сум’яття.

У сучасному парку ніщо не нагадує про те, що тут колись було

Після встановлення «диктатури пролетаріату» все це припинилося. Багатіям стало не до відпочинку за містом, і будиночки поступово були знесені. Так територія перетворилась на типові трущоби. У 1950-х почалась забудова прилеглих територій, і можливо спочатку територію парку теж думали пустити під забудову. Але згодом вирішили використати по-іншому.

Спорудження дендропарку

Близилася чергова важлива для СРСР дата, а саме день народження Володимира Леніна. Відзначити 22 червня 1960 року треба було належним чином. Тоді практикувались своєрідні «подарунки на день народження вождя трудящих», які мали на увазі закінчення (чи, навпаки, початок) побудови якогось визначного об’єкту.

В одеському випадку міськрада призначила на цю дату суботник. Завданням суботника було впорядкування території під майбутній парк. Це був доволі масовий захід, у ньому прийняло участь багато десятків людей.

Автором проекту парку був архітектор Максим Середа. Парк одразу проектувався як дендрологічний, але сам процес побудови парку проходив без авторського надзору. Це явно пішло не на користь парку і будівництву в цілому. Саме тому процес спорудженнят ривав аж до початку 1970-х.

При цьому проект парку отримав у 1967 році престижну премію. Він був названий найкращим в СРСР тих часів і отримав перший приз. парк отримав, цілком природньо, ім’я Леніна.

Дендропарк після побудови

Дендропарк розташувався на території, що прилягає до курортного району на березі Чорного моря. Одними з основних споруд парку є декоративні ставки загальною площею водної поверхні 25 тис. м2, створені за проектом ЧорноморНДІпроекту на місці заболоченої Ново-Аркадійської балки.

Декоративні водойми являли собою каскад чотирьох ставків, що сполучаються між собою, розташованих на спадних відмітках. Вони займали центральне місце в композиційному рішенні дендропарку, розкриваючи і збагачуючи його панораму.

Загальний вид на ставки дендропарку в радянські часи

Наростання видовищного враження йде від найбільш високо розташованого до нижніх ставків. У першої водойми утворена покрита зеленим рослинним покривом видова гірка, в основі якої знаходяться труби джерела водопостачання, декоровані начерком з рваного каменю, що створює враження підземного джерела.

Друга водойма з’єднана з першим ступінчастим водозливом заввишки 0,5 м. Тут розташований острів, призначений для лебедів, пеліканів та інших водоплавних. На острові передбачалися спеціальні приміщення для зимівлі пернатих. Друга і третя водойми з’єднані водозливною греблею висотою 1,5 м, оформленою начерком з каменю для ув’язки з навколишнім ландшафтом. Над греблею споруджено міст з видовим балконом, що нависає над водоспадом.

Острів, що знаходиться в третій водоймі, з’єднаний з берегами декоративними пішохідними містками з яскраво пофарбованими металевими поручнями, що вигідно поєднувалися з темною поверхнею води і навколишнім зеленим фоном рослинності.

Світлина радянських часів

У найбільшій, четвертій, водоймі була розташована група з шести одноструменевих підводних фонтанів з висотою підняття струменів до 8 м, а при вході в парк з боку площі відвідувачів зустрічав розташований на краю ставка потужний підводний одноструменевий фонтан з висотою струменя 18 метрів.

По схилах берегів розмістили приховані чагарником прожектори, що у вечірній час підсвічували різнокольоровими променями дзеркала водойм, високі струмені фонтанів і переливи водоспадів.

Водойми, що розтягнулися на 760 м, з шістьма островами, містками і фонтанами в поєднанні з оточуючим трав’яним покривом, чагарниками та деревами створювали мальовничу паркову панораму.

Ще одне фото старих часів

Котловани ставків були утворені шляхом виїмки рослинних ґрунтів. З урахуванням протималярійних заходів мінімальну глибину ставків було прийнято в 1 м (максимальна — 1,5 м). Днища і борти водойм потребували ретельної гідроізоляції у зв’язку з тим, що в районі будівництва існують старі підземні вироблення каменю-черепашника. Катокомби, що утворилися внаслідок цього, проходили під багатьма будівлями та спорудами, і допустити потрапляння туди води було не можна.

Подальша доля парку

У ньому з’явились різноманітні види риб, тварин та рослин. Це був справжній парк англійського типу, тільки посеред «соціалістичного» міста. Він швидко став одним з улюблених місць відпочинку одеситів та гостей міста.

На визначні свята, наприклад на 1 та 9 травня тут зазвичай проходили святкові заходи. Серед них, зокрема, був і салют з гармат. Він постійно викликав захват у місцевої дітвори. Останні, щоправда, розважались тут і в звичайні дні, використовуючи ставки як басейн для купання.

Тут навіть знімали кіно! Мова йде про радянський фільм «Приключения Электроника». Якщо дивились цей фільм, то пригадайте сцену Електроніка з собаками біля штучної водойми. Вона знімалась якраз тут.

У 1990-х парк трохи занепав. Сюди перестали подавати воду, та приглядати за рослинами. Ставки стали пустими. Єдиним, що могло тут надати трохи позитивних вражень – періодичні виставки квітів.

Сучасна панорама дендропарку

Лад у парку навели лише в середині 2000-х років. Саме тоді тут з’явилась організація, яка слідкує за станом паркової інфраструктури та приводить все у порядок тоді, коли щось трапляється. У ставках знов з’явилась риба. Додалось і дещо нове: на місці колишнього кінотеатру тепер кафе, відкрито новий стадіон. Тоді ж дендропарк перейменували в дендропарк Перемоги.

Поступово приводять до ладу і північну частину парку. Вона була найбільш занедбаною за часи безхазяйнування. Зараз там теж прокладають доріжки (фактично заново), встановлюють лавки, урни та інші необхідні деталі. Тим не менш, парк залишається одним з найкращих місць відпочинку в Одесі.

Подпишитесь на Телеграм Моя Одесса telegram ico!

Нажмите , чтобы читать в Фейсбуке!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Оставьте комментарий

*

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: