Дом Фальц-Фейнів в Одесі

16:16  |  24.12.2023
Будинок Фальц-Фейнів в Одесі

Будинок за адресою Гоголя, 5-7 знає більшість одеситів. Атланти, які є справжньою окрасою цього будинку, є свідками усієї непересічної історії Одеси протягом XX століття. Колись тут жила дуже заможна сім’я, а зараз тут живуть звичайні жителі міста.

Перші мешканці будинку

Представники дворянського роду були німцями за походженням і по праву вважалися найбільшими вівчарями Росії. Цікава історія виникнення їхнього подвійного прізвища: серед німців — колоністів, залучених імператрицею Катериною для освоєння південних земель, були дві родини – Фальц та Фейн. У родині Фальців росла дочка, а сина-спадкоємця не було.

Щоб прізвище не закінчилося на дочці, яка збиралася вийти заміж за сина Фейна, багатші Фальці поставили умову, щоб молода сім’я носила прізвище Фальц-Фейнів. Служаючи російському престолу понад сто років, вони прославилися не лише своєю благодійністю, а й збагатили музеї Росії та України унікальними колекціями зброї, картин, гобеленів, рукописів та ікон. Прізвище Фальц-Фейнів вписане в історію людства як засновників справжньої оази у Херсонських степах – всесвітньо відомого заповідника «Асканія-Нова».

Згодом їхні нащадки стали довго жити в Одесі, особливо взимку. Для цього їм знадобилася місцева резиденція, якою і була збудована на вулиці Гоголя будівля №5.

Опис будинку

Будівля була збудована у нідерландському стилі за задумом архітекторів Влодека Л.Л. та С.А. Ландесмана, а статуї спроектував Т.Л. Фішель. Привертає увагу багато оформлений фасад: карнизи та балюстради, химерна ліпнина, вежі химерних форм. Облицювання стін плиткою створює враження свіжої цегляної кладки, що дивно збереглася до нашого часу. Високі вікна обрамлені опуклими наличниками, які з’єднуються між собою такими ж опуклими горизонтальними смугами. Над лиштвою красуються барельєфи, різні для кожного поверху – чоловічі та жіночі обличчя, розетки.

Будинок під №5 був двоповерховим, а мансарда із похилими стінами була виконана лише над фасадною частиною. До парадного входу на білизну з боку вулиці вели мармурові сходи з перилами, а навпроти був невеликий круглий фонтан. Кут між стінами фасаду вінчає багатогранний купол зі шпилем. Вхід в особняк випереджає ажурна чавунна огорожа.

Незвичайний і внутрішній двір будинку Фальц-Фейнів, через арку з’єднаний із зовнішнім. Цей двір відкритий із двох сторін: одна виходить на «куточок старої Одеси» біля Тещиного мосту, а друга – на урвище над Військовим узвозом. До торцевої частини будівлі примикає колонада у стилі, як у Воронцовського палацу – відкрита веранда з круглими колонами, балкон із балюстрадою. Саме звідси відкривається чудовий вид на море та околиці.

За словами старожилів, раніше, коли будівлю було тільки збудовано, всередині двору стояла гарна альтанка з гротами з пористого каменю в основі, оточена водою штучного озера. За бажанням, гості Фальц-Фейнів, пройшовши через веранду, спускалися сходами і на човні підпливали до альтанки. Справжньою окрасою двору були палісадники з квітами та деревами. Деякі з них дожили до наших днів, багато побачивши за своє життя.

Подальша доля будинку

Переворот 1917-го привів у стіни будівлі на Гоголя нових господарів з пролетаріату, які віддали його під житло для своїх адептів, а також ці стіни ненадовго стали притулком для місцевого клубу водників, де проводилися масові заходи, зокрема профспілкові конференції, де виступали керівники нової країни.

Пізніше було вирішено поміняти спеціалізацію будівлі №5 на інтернат для школи фабрично-заводського учнівства, що розташовувався тут після реконструкції 1927-го аж до початку бойових дій Другої світової війни.

Під час румунської окупації Одеси 1941 – 1944 усі мешканці будинку з атлантами були виселені, а квартири через привілейованість будинку віддані під розквартування офіцерського складу армії-окупанта.

У повоєнному світі магнатська резиденція знову ступила на шлях творення, коли в її просторих квартирах було розселено зокрема діячів культури та мистецтва, про одного з яких і зараз нагадує пам’ятна табличка Юрію Володимировичу Знатокову на фасаді. Як житловий будинок він існує і донині, хоча нижні яруси з урахуванням зручності останнім часом перейшли в розряд адміністративних.

Подпишитесь на Телеграм Моя Одесса telegram ico!

Нажмите , чтобы читать в Фейсбуке!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: