Головний годинник Одеси: десятки років майже без поломок

10:59  |  26.10.2023

За старих часів існувало повір’я — місто живе доти, поки йде його баштовий годинник. Виходить, що в цьому плані Одеса набагато живіша за багатьох! Адже наш годинник не тільки показує час, а ще і грає мелодію.

Поява будівлі

У 1828 році архітекторами Францем Боффо та Грегоріо Торрічеллі було розроблено проект біржового будинку (нині будівля міськвиконкому). Будівлю будівлі на Приморському бульварі розпочали у 1829 році, проте у зв’язку із змінами розмірів біржового залу, які зробили на вимогу генерал-губернатора, будівництво затяглося і було закінчено лише у 1834 році.

У зв’язку з тим, що проектна документація з цієї споруди була втрачена, довгі роки авторство приписувалося чудовому петербурзькому архітектору Дж. Кваренгі. Насправді ж може йтися лише про безперечний вплив на Боффо такого шедевра архітектурного генія Кваренги, як Олександрівський палац у місті Пушкіні (колишньому Царському селі).

Будівля старої біржі в архітектурній обробці є простою і чіткою. Спочатку вона мала в плані характерну для будівель класицизму форму дещо розтягнутої літери «П» з бічними крилами, що різко виступають вперед. Пофарбовані в м’які жовто-білі тони фасади біржі майже на всьому протязі були позбавлені будь-яких прикрас, а на їхньому суворому тлі особливо урочистою виглядала подвійна коринфська колонада, що з’єднувала крила будівлі і утворювала внутрішній дворик.

Годинник

У 1871-1873 роках з волі одеського купецтва цей класичний будинок було перебудовано (під керівництвом місцевого архітектора П.О. Моранді). Про колишній вигляд будівлі нагадує ряд колонади, що зберігся, за яким при перебудові зведена кам’яна стіна з парадним входом. Відкритий дворик біржі, що колись виднівся з бульвару через колонаду, був забудований службовими приміщеннями та парадним двоповерховим вестибюлем. У будівлі зберігся біржовий зал із характерною для класики ротондою. Бічні виступи головного фасаду, які мали спочатку великі арочні вікна, отримали напівкруглі ніші.

В одній з них вміщено статую Меркурія, в іншій – статую Церери. Не збереглися мармурові скульптури лева та левиці, що стояли на цоколях біля входу до будівлі. Над балюстрадою з’явився годинник і скульптура з двох фігур роботи одеського скульптора Луїджі Іоріні, що символізує День і Ніч, а над нішами бічних виступів – гірляндові орнаменти. Пізніше до будівлі було прибудовано триповерхове крило, орієнтоване фасадом у бік моря.

Що ж до музичного супроводу, то воно набагато молодше 130-річного годинникового механізму. З’явилося воно наприкінці 1950-х завдяки наполегливості тодішнього голови міськвиконкому Григорія Ладвищенка та завжди існувало практично автономно. Тепер на допомогу прийшов комп’ютер, а ще зовсім недавно було набагато складніше: «крутили» закільцовану магнітофонну стрічку.

Казуси пов’язані з годинником

Ламалися вони лише одного разу — 1988-го: зуби анкерного колеса спрацювалися до товщини цигаркового паперу. Довелося замовляти нове колесо на заводі фрезерних верстатів імені Кірова. До речі, мало хто знає, що міський годинник заводять раз на два дні, опускаючи 32-кілограмову гирю на перший поверх Міської думи.

Цікаво, що електроніка, яка відповідає за музичний супровід, похвалитися такою надійністю не може. Комп’ютер часом підвисає та видає «Пісню про Одесу» із запізненням на 3-4 хвилини.

Нещодавно в муніципалітеті задумалися про те, щоб замінити механічні куранти на електронні. Справа в тому, що заводу Кірова вже давно немає, та й у всій Україні зараз не так багато підприємств, здатних виготовити деталі для такого механізму. А раптом годинник зламається, як 1988-го? Що тоді? Але, на щастя, від цієї ідеї відмовилися.

27 та 28 серпня 2014 року фахівцями Київського годинникового заводу було проведено роботи із заміни комплектуючих годинникового механізму фасадного годинника одеської мерії на Думській площі. У процесі реставрації було встановлено новий годинниковий механізм МПП-01ОД та замінено стрілки годинника. Цікаво, що нові стрілки були виготовлені із спеціального матеріалу з урахуванням кліматичної зони Одеси, а саме – підвищеної вологості. Крім того, фахівцями годинникового заводу було виготовлено новий корпус та циферблат із сучасних матеріалів з підсвічуванням та проведено заміну звукового обладнання.

Подпишитесь на Телеграм Моя Одесса telegram ico!

Нажмите , чтобы читать в Фейсбуке!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Оставьте комментарий

*

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: