Медичний університет в Одесі — слава та скандали

14:46  |  31.08.2023
Одеський медичний університет

Медичний університет в Одесі є не просто відомим навчальним закладом. Це один з найстаріших вищах навчальних закладів у нашому місті. Але заснований він був не як самостійний заклад, а як факультет вже існуючого університету. Про це та інше — далі у матеріалі.

Заснування

Наприкінці XIX сторіччя М.І.Пирогов звернувся до міністра народної освіти в Петербурзі з проханням щодо створення університету в Одесі. На той час головним навчальним закладом в Одесі був Рішельєвський ліцей. Так починається історія виникнення Новоросійського університету, який був відкритий у 1865 р. А 6 травня 1896 р. Державна Рада в Петербурзі ухвалила рішення про створення медичного факультету Новоросійского університету.

З державної скарбниці наказано було асигнувати 1566000 рублів на розробку проекту і будівництво комплексу медичного факультету з клініками. Комісія у складі міського голови В.М.Лігіна, прилюдного міської думи В.В.Філіповича, начальника карантинного округу, доктора медицини В.П.Старкова, лікарського інспектора доктора медицини А.В.Корша, під керівництвом профессора
Ф.М. Шведова, оголосила конкурс на кращий архітектурний ансамбль будівлі, конкурс виграв архітектор М.К.Толвінський.

Велична будівля університету і сьогодні є однією з головних прикрас Одеси

5 вересня 1896 року відбулася закладка першого морфологічного корпусу у північно-східну частину Безіменної площі.Цей день був оголошений: «началом новой эры в жизни нашего города, началом нового развития его, как лечебного центра». Будівництво морфологічного корпусу тривало 4 роки. 27серпня 1900 р. будівля була прийнята до експлуатації.

Самостійне функціонування

Медичний факультет Новоросійського університету був перетворений на автономний вищий навчальний заклад – медичний інститут, який згодом став провідним університетом півдня країни.

Протягом 20-х років минулого століття активно формувалися та розвивалися ключові наукові напрямки, що здобули світовий визнання для Одеського медичного інституту. Одеська терапевтична школа, яку заснували учні С.П.Боткіна – професори С.В.Левашов і П.О.Вальтер, внесла значний внесок у репутацію інституту.

Відомі науковці, такі як Л.П.Дмитренко, М.Д.Стражеско, Ф.Г.Яновський та М.О.Ясиновський, продовжували її розвиток. Також у цей період активно розвивалася одеська офтальмологічна школа, засновником якої був професор С.С.Головін. Подальший успіх та світове визнання цієї школи пов’язані з академіком В.П. Філатовим.

З плином часу авторитет ВНЗ тільки зростав

На згадку про академіка В.П. Філатова на стіні будинку прикріплено меморіальну дошку. Сам В.П.Філатов мешкав на вулиці Гоголя. Є така байка. В один із днів ювілею академіка В.П.Філатова студенти вирішили зробити подарунок академіку. Намалювали величезне око, а в оці його портрет. В.П.Філатов прийняв цей подарунок з радістю, але заявив: «Яке щастя, що я не гінеколог!»

Часи незалежності

Протягом існування незалежної України Одеський національний медичний університет перетворився на один з провідних медичних вишів IV рівня акредитації. Він входить до складу Міжнародної та Європейської асоціацій університетів, що позитивно впливає на якість навчання студентів та підготовку висококваліфікованих фахівців, які відповідають світовим стандартам.

В даний час університет налічує п’ять факультетів і 58 кафедр, де навчається близько 8 тисяч студентів та інтернів, включаючи іноземних студентів. Для іноземних студентів навчання проводиться як українською, так і англійською мовами.

Колектив викладачів та професорів налічує 135 докторів наук – професорів та 560 кандидатів наук – доцентів. В числі викладачів є академіки державних та галузевих академій, 42 члени іноземних академій, 39 заслужених діячів науки і техніки, а також заслужених лікарів та спеціалістів народної освіти. Крім цього, 10 лауреатів державних та інших престижних міжнародних премій активно працюють університеті.

В аудиторії університету

Університет володіє сучасною матеріально-технічною базою, яка підтримує навчальну, наукову та лікувально-діагностичну діяльність. Клінічні кафедри отримують сучасну науково-медичну апаратуру, відповідну світовим стандартам, що дозволяє впроваджувати новітні досягнення медичної науки, включаючи ендоскопічні, лапароскопічні, трансплантологічні технології, тканинну терапію, генетичну медицину та інші.

Проблеми і скандали

Події навколо Одеського національного медичного університету приковували до себе увагу громадськості понад рік – з 2017 по 2018 роки. Саме тоді Міністерство охорони здоров’я України, як орган управління вишу, вирішило звільнити ректора Валерія Запорожана, який обіймав цю посаду понад 24 роки, після виявлених порушень на суму понад мільйон доларів. Що примітно, перед цим у Валерія Запорожана на основі його податкової декларації виявилося безліч «неврахованої» нерухомості та іншого цінного майна, що свого часу навіть було причиною його тимчасового усунення обов’язків. Проте виявилося, що Валерій Запорожан зовсім не збирається виконувати наказ МОЗ та залишати своє крісло, що призвело до справжньої битви за насиджене місце з усіма супутніми наслідками. Зрештою, Запорожана таки звільнили, але 2020 року він знов повернувся у крісло ректора.

Вже під час повномасштабного вторгнення Росії стався новий скандал. У 2022 році стало відомо, що університет хоче закупити рентгенівську ангіографічну стаціонарну цифрову систему. Повідомляється, що конкурс було проведено і навіть визначено переможця. Ним стала фірма ТОВ «Протек Солюшнс Україна». Договір було укладено на суму 36 279 420 гривень.

У МОЗ заявляють, що відповідно до детальних розрахунків та обґрунтувань до кошторису універститеу на 2022 рік, потреба у придбанні зазначеного дороговартісного обладнання відсутня. Втім, і цей скандал завершився нічим.

Подпишитесь на Телеграм Моя Одесса telegram ico!

Нажмите , чтобы читать в Фейсбуке!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: