Найбільший дельфінарій і не тільки: Немо та Одеса

14:18  |  17.08.2023
Немо, Одеса

«Немо» — це одна з найяскравіших і найвідвідуваніших пам’яток Одеси. Дельфінарій відомий приголомшливим архітектурним оформленням у сучасному стилі, своїми захоплюючими шоу-програмами, в яких беруть участь дельфіни, морські леви, морські котики та інші ссавці. Морські актори «Немо» здатні виконувати найскладніші номери, радуючи глядачів своєю дружелюбністю та життєрадісністю.

Будівництво і скандал

Одеський дельфінарій на 500 місць був відкритий у 2005 році. Тоді в Україні вже працювали чотири дельфінарії, всі – на курортах. Тварин взяли в оренду у севастопольських колег, звідти запросили і тренерів. Розрахунки партнерів на те, що нове шоу привабить туристів, виправдалися з лишком.

Володар компанії «Нерум», яка і керує дельфінарієм – Андрій Кисловський вирішив відкрити такі ж заклади в інших великих містах України, розташованих далеко від моря. Так можна було збудувати бізнес, який не залежав би від сезонного припливу туристів.

На етапі зміни стратегії не обійшлося без суперечок. Ідея будувати дельфінарії далеко від моря не сподобалася одному з партнерів Кисловського – власнику севастопольського закладу Олександру Жбанову – саме він давав одеситам в оренду тварин.

Версії конфлікту у переказі Жбанова та Кисловського серйозно розходяться. Перший запевняє, що йому належала третина у статутному фонді одеського дельфінарію і що одесити не повернули йому тварин, коли термін оренди минув.

– Нас у буквальному розумінні слова вигнали з дельфінарію, який на одну третину належить нам, і заявили: «Докажіть, що це ваші дельфіни, ваше обладнання!», – розповідає з гіркотою Олександр Жбанов.

У свою чергу, Кисловський стверджує, що Жбанов ніколи не був засновником, а дельфінів йому повернули. За словами Кисловського, він відмовився від співпраці зі Жбановим після того, як дізнався, що той нібито стояв за перевірками Мінекології та митної служби в одеському дельфінарії.

Колишні партнери вже п’ять років позиваються зі змінним успіхом: одні суди займають бік Жбанова, інші – Кисловського. Тим часом севастопольский дельфінарій взагалі відібрали нові хазяєва полуострова — російські окупанти.

Набережна

Поблизу дельфінарія та однойменного готелю розташована облаштована набережна із великою розважальною зоною та фудкортом. Її було урочисто відкрито у 2013 році.

Проект набережної на Ланжероні розроблявся головним архітектором Архітектурної групи «Бельповерх» Юрієм Бєліковим. Він розповідав, що було проаналізовано світовий досвід щодо будівництва та благоустрою набережних, у т.ч. Валенсії, Барселони, Сінгапуру, Гонконгу, та вибрано оптимальне рішення для нашого міста.

«Я як архітектор 2 роки тому відкривав набережну в районі 16-ї станції Великого Фонтану, а цього року набережну на Ланжероні. Я сподіваюся, що наш приклад, приклад інвесторів, дозволить у найближчі 10-15 років об’єднати одеське узбережжя безперервною смугою упорядкованих набережних, які будуть улюбленим місцем для відпочинку городян», — зазначив Юрій Володимирович. Як ми знаємо, поки що до цього доволі далеко і нині, у 2023 році.

Довжина набережної – 400 метрів. Загальна площа — 13 тис. кв.м., у тому числі 10 тис. кв.м. площу гранітного мощення. 650 погонних метрів крамничок-клумб для людей, на яких може розміститися одночасно 800 осіб.

Також варто зауважити, що на створення всього цього було витрачено понад 25 млн. грн. інвесторів. І утримання всіх об’єктів коштує їм понад 1 млн. грн. на рік.

Комплекс обслуговування включає систему автоматичного поливу, гідротехнічні споруди для фонтанів, світлодіодне підсвічування, паркове освітлення, сучасну ілюмінацію. Висаджено близько 50 зелених пальм, за якими потрібен особливий догляд у зимовий період.

Наразі це одне з улюблених місць відпочинку одеситів, не зважаючи на те, що безкоштовних розваг тут майже немає. Втім, тут є літній кінотеатр, зона фудкорту та зона фонтанів.

Колись одесити любили загорати на плитах саме у цьому місці. І сьогодні ви можете побачити людей, які загорають прямо на дерев’яному настилі набережної, таким чином, зберігаючи багатолітню традицію.

Розваги у дельфінарії

Влітку дельфінарій (Одеса) зможе вмістити близько 1000 глядачів, а взимку — близько 500. На його відвідувачів чекають щоденні шоу-програми та вистави, спеціальні заходи на свята та вихідні. Щосуботи тут зазвичай проводяться красиві романтичні шоу вночі, що може бути особливо приємним для закоханих пар.

На території «Немо» кожен день відкритий для відвідування чудовий океанаріум, де можна насолодитися захоплюючим знайомством із мешканцями морів та океанів, а також з рідкісними представниками тваринного світу. Дельфінарій надає можливість усім охочим сфотографуватися з улюбленими морськими тваринами, назавжди знявши приємні миті. Крім того, тут можна поплавати з дельфінами або зайнятися дайвінгом.

На основі дельфінарію проводяться курси дельфінотерапії. Відвідавши один з таких курсів можна не лише чудово оздоровити та розслабити свій організм, але й допомогти у лікуванні стресів. Дельфінотерапія також відмінно підходить для реабілітації дітей, які страждають на психічні та фізіологічні порушення розвитку.

Подпишитесь на Телеграм Моя Одесса telegram ico!

Нажмите , чтобы читать в Фейсбуке!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Оставьте комментарий

*

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: