Одеська в’язниця позаминулого століття: суворі реалії

12:24  |  06.01.2024
Одеська тюрма у XIX столітті

В Одесі було побудовано перший на півдні України тюремний замок. Умови тут були доволі важкими, якщо порівняти з сьогоденням. Саме тому свого часу були утворені окремі комітети, які повинні були слідкувати за станом справ у тюрмах та займатись їх облаштуванням.

Піклування про тюрми

Одеський Комітет піклувального товариства був утворений 1828 р., коли генерал-губернатор Воронцов впевнившись в необхідності «особливих заходів для кращого облаштування Одеського острогу», наказав створити в Одесі комітет, подібний до того, що вже існував в Санкт-Петербурзі. За існуючою практикою сам генерал-губернатор і очолив новостворений Комітет. Комітет швидко взявся за покращення утримання в’язнів в місті, що підштовхнуло генерал-губернатора до думки про необхідність влаштування комітету піклувального товариства і в губернському місті Херсоні.

Серед питань, що цікавили Одеський Піклувальний комітет були наступні:

  1. Кількість тюрем;
  2. На скільки в’язнів вони розраховані;
  3. Скільки в’язнів вже в них перебуває;
  4. Розмір кормових та спосіб, в який в’язні отримують їжу;
  5. Ціни на продукти необхідні для тюрми;
  6. Чи мають арештанти одяг від держави;
  7. Чи дотримується диференційоване утримання;
  8. Чи мають арештанти право прогулюватись по тюремному подвір’ю;
  9. Чи проводяться богослужіння;
  10. Яким чином облаштовані арештантські палати, чи є лікарні;
  11. Хто доглядачі в тюрмах та якими інструкціями керуються;
  12. Чи є наглядачі з інвалідів та чи є в арештантів старости.

Дивним видається те, що в переліку не було питання про організацію дозвілля в’язнів, адже влаштування для арештантів «заняття пристойними справами» вважалося одним з п’яти головних завдань Піклувального комітету, згідно прийнятим в 1819 році Правилам.

Медицина і духовний нагляд за в’язнями

З огляду на вищезазначене, не було нічого дивного в тому, що й Одеський Комітет особливу увагу приділив також суто матеріальним умовам утримання в’язнів: місце для сну, прийому їжі, наявність посуду, лікування. Покращення умов утримання в’язнів розглядалося як внесок і в моральну поправу індивіда. В той час як в тюремному замку в Одесі в’язні відпочивали в ліжках, мали столи та лави для прийому їжі, а коридори прокурювались ялівцем та сливою – в інших в’язницях губернії в тюремних палатах не було нічого окрім нар.

Одеський тюремний замок

Одеському Комітету богослужіння в тюрмах бачилися, як дуже важливий чинник поправи в’язнів: «Перше і особливе піклування цього Комітету було звернено на виправлення арештантів в просвітницькому відношенні». В зв’язку з чим в церкві при тюремному замку навіть хори були розподілені по роду злочинів, встановлено вівтар та запрошено священника, який проводив богослужіння та читав в’язням святе письмо.

Наглядач

«Постійний нагляд є найважливішим засобом, якого вірне і повсякчасне виконання не може не принести корисних наслідків», – вказував Вальтер Венінг в записці до імператора Олександра І.

Реалізація цієї ідеї передбачала наявність при тюремному замку доглядача та наглядачів. Якщо, за деякими винятками, в острогах до періоду реформ обмежувалися караульними, а городничі Гетьманщини оглядали в’язнів час від часу, то наглядачі з інвалідів перебували безпосередньо всередині арештантського корпусу.

Від доглядачів вимагалось «майже постійного перебування в тюремному замку». В Одесі доглядач з’явився ще в 1825 році, за прикладом Таганрозького замку, де його призначив імператор Олександр І. В інших тюрмах губернії доглядачів не існувало. За інструкцію слугувала видана інструкція Московському доглядачу тюремного замку 1804 р., яка вважалася взірцевою.

Наслідком зменшення смертних вироків в державі стає збільшення використання праці злочинців в вигляді заслання та каторги. Разом з цим відбувається розширення меж протизаконного. Протиправними стають ряд поведінкових стереотипів, які раніше не кваліфікувалися як протизаконні дії: марнотратство, непослух батькам, байдикування тощо. «Лікуванням» і покаранням від цих злочинів стає ув’язнення в робочих та гамівних будинках, в яких праця розцінюється як інструмент моральної поправи.

Незважаючи на побудову нових тюремних замків, внутрішнє життя в них змінюється повільно. Відсутність в них наглядачів та доглядачів, лікарень, а іноді й бажання покращувати матеріальні умови утримання, вочевидь, свідчила про нерозуміння адміністративною елітою нової парадигми системи виправного покарання. Подальше розповсюдження в регіоні арештантських рот, які мали суто економічне і фільтраційне призначення та не несли в собі філантропічного імпульсу, засвідчило, що не дивлячись на проголошені завдання з моральної поправи ув’язнених, держава не відмовилась від їх утилітарного використання.

Подпишитесь на Телеграм Моя Одесса telegram ico!

Нажмите , чтобы читать в Фейсбуке!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Оставьте комментарий

*

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: