Перші православні храми Одеси

15:44  |  25.01.2024
перші православні храми Одеси

Досліджуючи історію Одеси, не можна залишити без уваги духовне життя її жителів, яке нерозривно було пов’язане з релігією. Переважну більшість у місті складали православні росіяни, українці та греки, тож основними центрами духовності стали християнські православні храми.

Плани та реальність

Першим одеським храмом можна вважати похідний храм Нижньогородського полку, який прибув до Хаджибею в травні 1794 року. Богослужіння там вів священник Євдоким Сергеев. Згодом, за планом де Волана, затвердженим 27.05.1794 р. Катериною II, в місті були закладені 4 храми: Миколаївський собор на головній площі, Троїцький собор для грецької частини населення, Катерининська церква для військовослужбовців та Олександрійська — у фортеці.

22 серпня 1794 року Одеса отримала архієрейське благословіння на будівництво першого «тимчасового» храму в ім’я Святого Миколи. А так як він був деревя’ним і тісним, то 14 листопада 1795 року особисто митрополитом Гаврилом був закладений кам’яний Миколаївський собор, який мав стати головним у місті. Наступного дня митрополит заклав Олександрійську, в ім’я Олександра Невського церкву у фортеці. Проте вона так і не будувалась.

В тому ж 1795 р. був закладений і храм Святої Трійці у грецькому форштаті — на розі сучасних Катерининської і Троїцької вулиць. На її будівництво Катерина II указом від 19.06.1795 року виділила 2 тис. карбованців з дер­жавних коштів. Крім цього, архімандрит Діонісій з дозволу митрополита зібрав серед знатних греків та інших іноземців в різних містах Російської імперії ще 2250 карбованців.

Та не дивлячись на досить сприятливі умови, будівництво не вдалось завершити за три роки, як планувалось. Більш того, в 1803 році на прохання прихожан воно було перенесено на середину кварталу, на те місце, де й зараз знаходиться Грецька церква. Лише в лютому 1808 р. священник Петро Куницькнй доповів Катеринославській Консисторії про готовність до освячення новобудованого греками храму Святої Трійці, яке й відбулося навесні 1808 року.

Інші церкви

Слід зазначити, що Троїцька церква відігравала роль у духовному житті міста. Це єдиний з перших одеських храмів, який пройшовши всі випробування не лише зберігся, але і залишався одним із центрів духовної культури.

Зовсім по іншому склалася доля церкви Святої Катерини. Так як в перші роки свого існування Одеса була в однаковій мірі і військовим і торговим містом, то ця церква була при значена для військовослужбовців. Проте за часів Рішельє починається швидкий торгово-економічний розвиток міста і нагальна потреба у церкві для військових відпала. Будівництво її поступово загальмувалось і припинилось.

Питання про його завершення, підняли купець Семен Мясников і таврійський поміщик Куліковський, які 1.12.1817 року звернулись до Одеського градоначальника графа Ланжєрона з проханням на дозвіл побудови церкви. Вони пообіцяли значні кошти: першочерговий внесок по
5 тисяч карбованців, а потім щорічно по 1 тисячі карбованців.

Ця пропозиція була радо зустрінута місцевою адміністрацією і отримала благословіння митрополита Гавріїла. Проте її ініціатори так і не реалізували своїх благочестивих намірів. А в 1821 році з дозволу духовного відомства градоначальник Одеси Трегубов наказав розібрати недобудовану церкву і старі будови навколо неї, що й було зроблено у вересні того ж року. Так церкві не судилося стати прикрасою міста.

Цікаво склалась доля і Миколаївського собору. До завершення будівництва кам’яного храму богослужіння велось в «тимчасовому» — дерев’яному, який відігравав значну роль в духовному і громадському житті міста. Так, на початку січня 1796 р. протоієрей Євдокнм Сергеев там привів
дo присяги 150 виборців міського голови і членів магістрату. А 17.09.1798 року там же відбулася церемонія освячення пожалуваного Одесі гербу.

Преображенський собор

Дореволюційна світлина

Багато зусиль для розвитку духовно-релігійного життя в Одесі доклав її градоначальник Рішельє. Він сприяв розбуюві православних храмів, в яких вбачав центри духовності. За його проханням архієпископ Платон 25.05.1808 року освятив добудований Миколаївський собор в честь Преображення Господнього, а тому новий собор називатися став не Миколаївським, а Преображенським. Проект внутрішнього обладнання собору зміг реалізуватися лише при Ланжероні, який перейнявся турботами храму.

З собором тісно спілкувалась одеська інтелігенція, в тому числі і викладачі університету. Проповіді архієпископів Іннокентія і Димитрія завжди збирали місцевих інтелектуалів. У великі свята в богослужіннях приймали участь делегації від учбових закладів. Священники собору викладали
богослівські дисципліни практично у всіх учбових закладах міста.

Собор після російського обстрілу у 2023 році

Трагічно змінилась доля Преображенського собору за часів радянської влади. В 1922 році він був повністю пограбований державою, в березні 1932 році — закритий, а згодом і знищений. У 1999 році було розпочато роботи по відновленню собору. В 2011 році собор було повністю добудовано і освячено. Він нагадував про те, що в XIX ст. адміністрація міста, церковні діячі, громадськість піклувались про свої храми, бо вбачали в них важливий осередок духовного життя людини, де стверджуються справжні моральні цінності.

Але в 2023 році російські агресори знову зруйнували храм. Вночі 23 внаслідок падіння ракети було зруйновано стіну з південно-східного боку, ракета влучила в головний вівтар у середині верхнього храму, зруйнувавши перекриття трьох поверхів, та пошкодивши внутрішнє оздоблення та ікони.

Подпишитесь на Телеграм Моя Одесса telegram ico!

Нажмите , чтобы читать в Фейсбуке!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: