Пляж, дача та елітне селище: район Відрада в Одесі

10:45  |  30.10.2023
Район Відрада в Одесі

Сьогодні ми поговоримо про елітну Відраду — колись дачний масив, побудований на землі, що належала італійському підряднику Симеону Томазіні. Ви дізнаєтесь,де знаходиться офіційний вхід сюди, а також звідки з’явилась ця дивна назва.

Походження назви

Початок забудови Відради датований кінцем 80-х дев’ятнадцятого століття. Сталося це після розділу колишніх володінь Давида Халайджогло — власника такого ласого шматка землі. Ця територія була поділена більш ніж на шістдесят ділянок, які можна було придбати окремо. Вдале розташування та близькість до моря миттєво перетворили місцевість на найфешенебельніший район міста.

Наприкінці XIX — на початку ХХ століття новий «райський куточок» почав залучати до себе одеську буржуазію, де заможні громадяни не просто відпочивали та ходили на море, а жили на постійних умовах далеко від галасливого та суєтного життя великого міста.

Звідки взялася втішна назва? Та тому що цей район дуже швидко став дуже респектабельним, тобто «втішні люди» (рос. отрадные), простіше кажучи, заможні господарі.

Ну а потім, як водиться: страшні події, що пролунали після лютневої революції, більшовицький переворот з усіма його трагічними наслідками, назавжди розділив долі «відрадників» на тих, хто був і хто вижив у Громадянській війні, під час сталінських репресій 1930-х років, уцілів у роки Другої світової війни та окупації. Це ж стосується не тільки людей, а й будівель Відради.

Офіційний вхід

Офіційним входом у Відраду вважається Мавританська арка, що веде на пляж Відрада, де знаходиться Канатна дорога. Арку було збудовано на початку ХХ століття знаменитим архітектором Валеріаном Шмідтом. Раніше в самій арці знаходилися чудові чавунні ворота — це був в’їзд на дачу Жданової. Весь квартал і нижня тераса також були дачею Жданово. Втім, слід наголосити, що Відрада — не лише колишня дача Жданової, а й увесь район старої одеської забудови, що починається Мавританською аркою, а закінчується вулицею Відрадною, що переходить у Затишну, Морську та Ясну.

Була і ще одна арка, що вела на дачу Халайджогло. Розташовувалась овна приблизно навпроти нинішнього театру Музкомедії. Розібрали арку ще у 1908 року, задовго до приходу до влади комуністів.

Вишукана архітектура та канатна дорога

Загалом весь район Відради повний старої одеської забудови. Він починається Мавританською аркою, а закінчується вулицею Відрадною, що переходить у Затишну, Морську та Ясну. Гуляючи по Відраді, ви обов’язково помітите готичні будинки-замки Фесенка, екзотичний за своїм виглядом будинок Стоянова.

Тут розташовані особняки Слупецьких та Вернетт, житлові комплекси Рабіновича та Товариства Квартиросвласників, дачі Рено та Котляревського та багато іншого. У Відраді жили та будували свої будинки найбагатші городяни Одеси того часу: Вернетт, Фесенко, Халайджогло, Дю-Буше, Слупецькі, Запорожченко, Габаєві, Страц, Рено.

До пляжу Відрада можна спуститися підвісною Канатною дорогою з Французького бульвару. Але місце чомусь непопулярне. Швидше за все тому, що нагадує щось вкрай іржаве та радянське. Хоча перебуває на регулярному техобслуговуванні. Перших пасажирів Одеська канатна дорога доставила на берег 1971 року. В Україні функціонують лише дві канатні дороги, друга знаходиться у Харкові.

Сьогодення

Нині район Відради вважається одним із найелітніших в Одесі. Три переваги – розташування у старому місті, близькість моря та чудова архітектура – притягують сюди покупців нерухомості та, на жаль, будівельників. Початок нового будівництва поклали одеські кримінальні авторитети 1990-х років, що забудували всю фасадну частину вулиці Морської приватними будинками. Вони, однак, не змогли завдати такої шкоди малоповерховій архітектурі району Відради, як зробили це нові багатоповерхові будинки.

За останні 10 років на затишних вуличках Відради зросло 5 сучасних будівель. І це ще не межа, оскільки є план загальної реконструкції кварталу, обмеженого вулицями Відрадною, Морською, віце-адмірала Азарова та Французьким бульваром. Після реконструкції там залишаться лише особняки, внесені до реєстру пам’яток архітектури.

Подпишитесь на Телеграм Моя Одесса telegram ico!

Нажмите , чтобы читать в Фейсбуке!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Оставьте комментарий

*

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: