Румунські архітектори в Одесі під час окупації

10:19  |  07.06.2024
Румунські архітектори в Одесі

10 жовтня 1944 року разом з іншими високопоставленими особами в уряді Антонеску (1940-1944) також було затримано трьох архітекторів, які працювали в Департаменті будівництва уряду Трансністрії – Костянтина Мінеску (голова департаменту), Ніколає Іоніце та Іліє Теодореску. Щодо перших двох є деякі відомості.

Архітектор-ухилянт

Костянтин Мінеску, який народився 22 серпня 1906 року в Бухаресті, закінчив середню школу в 1926 році та склав іспит на бакалавра в середній школі Матей Басараб. У 1933 році він закінчив навчання в Академії архітектури в Бухаресті. Як він сам заявив, оскільки він мав утримувати свою матір і
двох сестер після смерті батька того ж року, він влаштувався на роботу до інших архітекторів, які мали роботи на замовлення або брали участь у різноманітних конкурсах.

Після кількох років Костянтину Мінеску вдається отримати роботу в Департаменті архітектури
Королівського палацу. а пізніше в технічному департаменті Бучегі Тінут (одна з десяти земель, заснованих у 1938 році після адміністративної реформи короля Карола II). Він був близьким соратником Георге Алексіану (майбутнього губернатора Трансністрії).

Через кілька місяців його було призначено головою Департаменту архітектури, коли було прийнято рішення розвивати та диверсифікувати його діяльність. На цій посаді, яку обіймав з 1939 по осінь
1940 року, він мав можливість безпосереднього доступу та спостереження за широкою та різноманітною програмою будівництва, яка включала початкові школи, дитячі садки, медичні центри, суди, громадські лазні табагато іншого. інші громадські будівлі у великих містах землі та в селах.

Незважаючи на те, що Мінеску мав бути призваний на військову службу, він скористався звільненням у 1941 році завдяки наказу Генерального штабу, оскільки його попереджали, що ця альтернатива означає, що він повинен працювати в Цивільному департаменті Трансністрії. Урядова адміністрація доручила йому започаткувати архітектурний підрозділ, щоб «негайно розпочати ремонт, розвиток і реставрацію різних будівель, пошкоджених у люті війни, і розпочати проекти для нового будівництва».

Роботи в Одесі

Враховуючи сліди розрухи, які залишила за собою війна, Відділ урядового будівництва одразу почав діяти, сприяючи покращенню та полегшенню ситуації в місті та його околицях, діючи за двома напрямками – ремонт та реставрація пошкоджених будівель , разом із проектуванням та будівництвом заново. Незважаючи на великі труднощі – брак будівельних матеріалів, працівників, транспортних засобів, затримки в отриманні матеріалів, що доставлялися з Румунії, неволодіння
російською мовою тощо, для виконання великої кількості важливих робіт знадобився відносно короткий час.

Було реставровано багато будинків, серед яких палац Воронцова, Дума, будинок Толстого та Міжнародний клуб, реставрація Театру опери та балету (всі після розбомблення), готель «Лондра», будинки на Миколаєвському бульварі та вулиці Гоголя, а також на Катерининській площі. Крім того, проведено реставраційні роботи на низці дешевих будиеків типу гуртожитку для прикажчиків, майстерень та ангарів; були спроектовані та споруджені будівлі терміналів у Тирасполі, Рибніці, Балті тощо.

Щодо реставрації Опери в Одесі є свідчення безпосереднього глядача – «Я не знаю, як вони це зробили, але вони відреставрували Оперу настільки чудово, що в той момент, коли директор і команда, пов’язана з її експлуатацією, поглянули на неї… коли вони побачили, які матеріали
та меблі були надіслані нізвідки… раптом костюми і все, що місцеві робітники вкрали додому, буквально з’явилося з-під землі…».

Після війни Мінеску був заарештований і перебував під слідством і вартою близько двох років. Зрештою, його відпустили, але повноцінно повернутись до роботи вдалось далеко не одразу. Лише у 1950-х він зміг прилаштуватись у SovromConstructii Institut, установу що займалась побудовою та проектуванням будинків для різноманітних закладів та установ.

Інший архітектор

Народився в Констанці в 1913 році, Ніколає Іоніца відвідував школу у своєму рідному місті та склав іспит на бакалавра у «Dr. I. Mesota» в вищій школі в Брашові в 1931 році. Наступного року він буде прийнятий на факультет архітектури в Бухаресті, який закінчив у 1937 р. і захистив дисертацію в 1940 році. Він почав працювати студентом, спочатку на інженера Є. Прагера (1934–1938), потім в Архітектурному відділі землі Буштень (1939–1940), потім у Відділі будівництва при уряді
Трансністрії (1941–44), після того, як він був призваний на Український фронт у лави війська.

Наприкінці 1941 року його призначили заступником директора Відділу будівництва в Тирасполі, де
він відповідав за «реконструкцію деяких цінних палаців і будівель, які зазнали бомбардувань, а також за зведення нових будівель, необхідних владі», з обов’язками нагляду та технічного контролю, будівництвом терміналів, залізничних станцій , склади та житлові будинки.

Внесений до списку військових злочинців, також звинувачений у привласненні майна СРСР, архітектор Ніколає Іоніце був заарештований 10 жовтня 1944 року. Після ретельного розслідування, яке проводилося в префектурі поліції, потім у в’язниці Мальмезон, його вирішили звільнити і закрити справу, вважаючи недостатньо доказів для звинувачення у військовому злочині, а також те,
що він не завдав шкоди СРСР під час роботи.

Згідно з його власними заявами, Іоніца стверджував, що він невинний, не розумів своє затримання виключно на основі своєї служби в адміністративному апараті, таким чином вимагаючи його соціальної та моральної реабілітації. Звільнений у червні 1945 року, в подальшому повернувся до роботи в обмін на співпрацю з румунською службою безпеки — Секурітате.

Подпишитесь на Телеграм Моя Одесса telegram ico!

Нажмите , чтобы читать в Фейсбуке!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: