Самий екстравагантний аристократ Одеси — Йосиф фон Деш

14:34  |  22.04.2023
Будинок фон Деш, Одеса

Цей будинок на вулиці Гоголя є доволі відомим завдяки особистості свого творця та колишнього власника. Сьогодні ми трохи поговоримо і про сам будинок, а також про його власника – чим вони були такі особливі і як залишили свій слід в історії Одеси.

Неординарний аристократ

Аристократ з чудернацькими замашками – так знали Йосипа фон Деш усі одесити. Працював він у одеському представництві фірми «Сіменс». Але відомий він був здебільшого не своїми винаходами чи технічними пропозиціями, а різними витівками.

Широко відомим став випадок, коли було організовано урочисте святкування дня народження… пса хазяїна. На цю визначну подію запрошувались друзі хазяїна разом зі своїми домашніми улюбленцями. Під час святкування усіх собак обслуговувавли офіціанти, так само як і людей. Наостанок всі гості свята отримували подарунки із діамантами на пам’ять.

Історичне фото будинку

Звідки аристократ мав гроші на таке марнотратство? Наразі точних відомих про це немає. Але витівок було багато, і вдома у Йосипа Борисовича ніколи не було пусто чи сумно.

Будинок

Ділянок на вуглу вулиці Гоголя і Сабанєєва моста, де в 1909 році з’явився черговий, реалізований, В. Й. Прохаскою шедевр італійського ренессанса, з кінця XIX століття і на протязі 1900-х років юув у власності сім’ї Фон-Деш.

Наприкінці 1890-х років на цьому місці розташовувалася контора Акціонерного товариства електротехніки заводів «Siemens & Halske», де працював Йосип Борисович Фон-Деш. До 1907 року контора переїхала на сусідню ділянку за адресою Сабанєєв міст, 5, звільнивши під злам будівлю, де до цього розташовувалася.

Вибудований на цьому місці новий доходний будинок став справжнім оздобленням вулиці (у ті часи — Надеждинської). У 1909 році помімо доходного будинку Фон-Деш, архітектор Прохаска побудував для Є. Я. Менделевича один із найкрасивіших особняків Одеси на Маразлієвській, 28.

У власності сім’ї Фон-Деш будинок пробув недовго. Після 1910 року будинок змінив власника. У довіднику «Вся торгово-промислова Одеса» за 1913 рік, як власник вказується Петро Іванович Кухта, який був одним із членів товариства мануфактурної торгівлі Котляревського. Відомості у різних довідкових виданнях, проте, різняться.

Фасад будинку

У довіднику «Вся Одеса» (вид. «Одеські новини») ділянка з боку Сабанєєва мосту значиться за Фон-Деш, хоча в алфавітному покажчику прізвищ домовласників запис про нього відсутній. Єдиний власник будинку станом на 1911 — Йосип Борисович Фон-Деш, замість якого в наступні роки значиться П. І. Кухта. Таким чином, незважаючи на плутанину, після 1912 року будівля вже не належала родині Фон-Деш.

У період Першої Світової війни довідники домовласників не випускалися, тому подальшу зміну (якщо такою була) власників будинку простежити майже неможливо. Надалі у колишньому будинку Фон-Деш розміщувалося консульство Франції та проживав В. Г. Страц, який мав власний будинок у Відраді.

Серед відомих людей, які жили в будинку в радянський період, варто згадати диригента Т. І. Гуртового (1919-1940 р.р.) та хірурга, головного лікаря Одеського військового госпіталю В. Л. Покотило (1920-1931 р.р.).

Характеристика будинку

Прибутковий будинок Фон-Деш зведено в одному із найпрестижніших районів міського центру. Поблизу розташовуються палац, картинна галерея та прибутковий будинок Толстих, особняки Поммера та Манук-Бея, розкішні прибуткові будинки Заблудовських та Фальц-Фейнів, будівля Кредитного Товариства.

Серед подібної забудови будинок не виділяючись пишністю оздоблення, є помітним і значущим з містобудівної точки зору об’єктом. І це не зважаючи на те, що на перетині вулиць Гоголя та Сабанєєва моста ключове місце дісталося багато і з розмахом декорованого будинку Заблудовських. Продовжуючи тему італійських (у тому числі флорентійських) палаццо, основи якої були закладені ще при проектуванні прибуткового будинку Ксіда на Єврейській, 12, будинок Фон-Деш вигідно вирізняється елегантністю пропорцій та шляхетністю образу.

У рамках творчості В. І. Прохаскі будинок Фон-Деш чудово ілюструє самобутній та оригінальний почерк майстра, який зумів розробити способи гармонійного поєднання здавалося б непоєднуваного.

«Іменна» цегла з прізвищем архітектора

Монументальність та елегантність, пластичність та строгість, романтичність та функціональність. Прибутковий будинок Фон-Деш має низку переваг, які не конфліктують один з одним. До того ж, завдяки чудовому опрацюванню навіть найдрібніших деталей, вдало знайденим пропорціям і ретельно продуманому декору, будівля займає гідне місце поряд із значно пишніше декорованими спорудами.

Подпишитесь на Телеграм Моя Одесса telegram ico!

Нажмите , чтобы читать в Фейсбуке!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: