Що таке ОБАК для Одеси і до чого тут англійці

10:57  |  26.06.2023
ОБАК, Одеса

Історія одеського футболу нараховує більше сотні років. І хоча виграною Лігою Чемпіонів чи іншими європейськими трофеями клуби з нашого міста похвалитись не можуть (поки що), одесити можуть справді вважати себе родоначальниками футболу не тільки в Україні, а і в Російській імперії взагалі. Як так вийшло — читайте далі.

Англійський вплив

Саме острівна країна вважається родоначальниками гри у футбол. Тому не дивно, що історія розвитку футбольних клубів у різних країнах пов’язана із тим чи іншим впливом англійців.

У сімдесяті роки XIX століття (1877 року) до Одеси переїхала Керченська індоєвропейська контора телеграфу, завдяки чому місцева колонія англійців значно збільшилася. Ці «колоністи» і привезли з Англії футбол до Одеси, що утворила чи не перший клуб на території тодішньої імперії.

Для порівняння можна сказати, що до столиці Російської імперії – Петербург – футбол прийшов на рік пізніше, ніж до Одеси, – у 1879. Його привезли туди також британці – службовці Сампсоніївської та Невської ниткових фабрик. На пустирях, розташованих поблизу них, грали футбольні команди, складені з англійців та шотландців. Лише у 90-ті роки XIX століття футбол з’явився у Москві.

Звернення до міського градоначальника

Повноцінний футбольний клуб оформився у 1907 році. Саме тоді генеральний консул Великобританії в Одесі Чарльз Сміт звернувся до міського начальника Аполлона Грігор’єва з проханням затвердити устав клубу. Клуб отримав назву ОБАК – Одеський Британський Атлетичний Клуб. Спочатку англійці грали лише проти «своїх», тобто екіпажів англійських пароплавів, що заходили в порти Одеси.

Поштовхом до масового розвитку футболу в Одесі стало створення у 1907 році викладачем англійської мови Пітерсом у гімназії Юнгмайстера своєї команди. Адміністрація гімназії домовилася з керівництвом ОБАКу про виділення футбольного поля для тренувань та матчів. Одночасно кілька шанувальників футболу утворили Одеський гурток футболу (ОКФ). Восени 1908 року підполковник 11-го саперного батальйону В.Шереметьєв із вихованців 3-ї гімназії організував «Шереметьєвський гурток спорту». Спочатку англійці не хотіли грати проти гімназистів, але приз у 15 пляшок вина вирішив усі проблеми. Матч англійці виграли.

Одеська футбольна ліга

До 1911 року у місті з’явилося чимало футбольних команд і довелося створювати Одеську футбольну лігу. У ній було 8 команд. Що примітно – клубів в Одесі налічувалося набагато більше, але вони не мали фінансів для участі. Серед таких – “Чорне море” (пізніше – Чорноморець).

До ліги увійшли ОБАК, ОКФ, «шереметьївці», «Спортінг-Клуб», «Вега», «Індо», «Турн-Ферайн» (спочатку на її місці була грецька команда «Вікторія», але та швидко припинила своє існування через нестачу коштів, її місце і зайняла команда німецького спорттовариства «Турн-Ферайн») та «Флорида». Головою ліги став Ернест Джекобс.

Першим переможцем ліги навесні 1911 року став ОБАК. Програла команда лише один раз, поступившись підопічним Шереметьєва, але ті у свою чергу програли «Спортінгу» (щоправда, на турнір команда заявилась як Стад де Одеса), і тому поступилися першою сходинкою, а ОБАК більше помилок не припускався.

Команда ОБАК у 1912 році

Починаючи з осені 1911 року, всі наступні чемпіонати міста проходили за формулою «осінь-весна» — у два півсезони — з перервою на зимовий час. І саме з сезону-1911/12 організацією міської першості зайнялася Одеська футбольна ліга. Секретаріат ліги заснував низку призів для переможців та призерів. Переможцю першої категорії стали присуджувати Кубок Ернеста Джекобса, команді, яка посіла друге місце — срібний щит А. А. Боханова, переможцям другої категорії — Кубок Джона Герда, переможцям третьої — Кубок К. Ю. Окша-Оржеховського. Усі ці раритетні трофеї назавжди залишилися частиною історії. Ніхто не знає, як склалася їхня доля.

Подальша доля команди

Домашній стадіон ОБАКу розміщувався в районі Малофонтанської дороги, недалеко від моря. Саме він і був базовим для проведення міської першості з футболу.

Колектив ОБАКу у 1914 році.

Після початку Першої Світової війни позиції клубу почали слабшати, і цей процес тільки посилювався. У розіграші 1914/1925 років клуб посів аж шосте місце. У сезоні 1916/1917 років ОБАК повернув собі 3 сходинку, але це вдалося зробити через суттєве послаблення самого чемпіонату і зменшення кількості конкурентів.

Згодом клуб зник, оскільки усі його засновники та більша частина гравців покинула Одесу внаслідок громадянської війни. ОБАК доволі швидко зійшов зі спортивного Олімпу, але саме цей колектив став своєрідним локомотивом розвитку футболу в нашому місті.

Подпишитесь на Телеграм Моя Одесса telegram ico!

Нажмите , чтобы читать в Фейсбуке!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: