Театральна площа Одеси – якою вона буде?

18:00  |  23.04.2023
Театральна площа, Одеса

Одне з найкрасивіших місць в Одесі – сквер біля оперного театру між Ланжеронівською вулицею та провулком Чайковського, який одесити колись назвали Театральним садом. Сьогодні Театральна площа – одне з найголовніших місць Одеси. На сьогодні існує декілька варіантів її майбутнього, але давайте трохи пригадаємо і історію цього місця.

Утворення площі

Після будівництва Оперного театру міська влада задумалася про те, як оформити Театральну площу. Відомий архітектор Георгій Торічеллі у 1830-х роках побудував склади театру, спроектував огорожу скверу Пале-Рояль, однойменний торговий комплекс та багато іншого, проте завершити свій проект не встиг.

Сучасний вигляд площі

На картині Карло Боссолі «Вигляд Одеси», яка була написана в 1843 році, художник зобразив Театральну площу такою, якою її бачив Торічеллі. Англійський клуб і театр знаходилися на одній осі, а простір з обох боків обмежували будівлі в класичному стилі, утворюючи прямокутник. Вся ця пишність була прикрашена арками, скульптурами та колонами.

Пізніше на території Театрального саду було розбито квіткові клумби, влаштовано газони та висаджено живоплоти. Сад не раз перебудовували – змінювалося планування та форма газонів, з’являлися та зникали алеї.

Зміни у подальшому

Однією з прикрас Театрального саду, яку можна побачити і сьогодні, є чавунні сходи, що ведуть від провулка Чайковського. Вона була спроектована архітектором Яковом Ускатом та відлита на ливарному заводі Василя Рестеля. Її огорожі прикрашені зображеннями арф, гербами Одеси та одинарними ліхтарями.

У 1925 році з дачі поета та перекладача Олександра Биска було перенесено та встановлено в центрі саду скульптуру-фонтан «Молодість», яку пізніше перенесли до будівлі Англійського клубу. А на його місці влаштували інший фонтан – з великими круглими чашами та підсвічуванням. Крім того, після війни в Театральному саду було висаджено знамениті софори, і з того часу вид саду суттєво не змінювався.

Сьогодення

Департамент архітектури та містобудування Одеської міської ради представив проекти архітектурного конкурсу з благоустрою Театральної площі в Одесі. Перед архітекторами поставили завдання створити площу перед театром, яка прикрашає, посилює та доповнює головну перлину Одеси – Оперний театр.

Зараз площу поділяє вулиця Рішельєвська, простір навколо зайнятий припаркованими машинами. А оперний театр, який є центральним об’єктом та головним туристичним місцем площі, і зникає в такій архітектурній композиції.

Це популярне місце народних гулянь, свят, зборів та мітингів. Також це місце найвідоміших та найпопулярніших історій та скандалів. Нещодавно відшуміли дебати щодо повернення на площу міста стели з іменами Героїв Соціалістичної праці та додавання 19 імен до імен Героїв Радянського Союзу. Закінчилися суперечки з приводу створення та встановлення скульптурної композиції Давиду Ойстраху — відомому на весь світ музикантові-одеситу. Як розгорілися пристрасті навколо двох невеликих сквериків, які вдало завершують формування площі біля театру Опери та Балета.

Проекти з реконструкції

В Одесі планується реконструювати Театральну площу у центрі міста. У рамках архітектурного конкурсу міська рада вже розглядає сім проектів.

Проект №1

Команда першого проекту опитала одеситів і більшість заявила, що площі як такої вони не бачать, лише перехрестя. Місцеві підтримують ідею облаштування на Театральній площі пішохідної зони та озеленення. Архітектори пропонують упорядкувати транспорт, зробити пішохідною вулицю Рішельєвську, прибрати не менше півсотні місць для паркування, а вул. Ланжеронську звузити до однієї смуги.

Один з наймасштабніших проектів (всього їх налічується сім)

Також хочуть усунути бордюри та інші перешкоди, а встановити пандуси, щоб маломобільні групи населення могли вільно пересуватися площею. Згідно з проектом, праворуч від оперного театру пропонують висадити дуби, а Ланжеронівську вулицю озеленити кленами. А ще – встановити «сухий фонтан» овальної форми. Взимку його можна буде використовувати як ковзанку.

Проект №2

Представники другого проекту пропонують розмістити на площі лави, стільці, урни, вуличні ліхтарі, а по кутках площі звести два павільйони. У спорудах, збудованих у класичному стилі, можуть розташуватися громадська бібліотека та простір для виставок. Також команда пропонує створити зону відпочинку із фонтаном серед шовковичних дерев. Таким чином, він трохи перегукується з попереднім проектом.

Фонтан у цьому проекті трохи менший

Інші проекти

У інших проектах все трохи скромніше. Здебільшого там планують лише змінити оточуючі фасади чи додати якісь деталі, і нічого більше. Наприклад, у проекті №6 пропонують створити мурал «Весь світ – театр, а люди в ньому – актори». Також хотять облаштувати білборди із зображеннями зірок опери та балету та встановити два декоративні світильники «Театральна люстра» та афішну тумбу в барочному стилі.

Загальний вигляд композиції

Більш-менш масштабним є проект №5. При розробці проекту автори надихнулися площею між музеями-близнюками у Відні. Архітектори пропонують прибрати автомобільний рух на Театральній площі та створити єдиний пішохідний простір.

Також хочуть збільшити озеленення, обладнати місця для відпочинку у вигляді пагорбів, облаштувати простір у стилі французького саду, встановити місця для сидіння (лавки з мармуру чи бетону з імітацією під мармур) та декоративно вимостити площу.

Скульптури

Проект передбачає знесення одноповерхової прибудови ресторану «Моцарт», оскільки на думку архітекторів, вона спотворює композицію площі. Замість дошки поваги героїв Одеської області хочуть облаштувати барельєфи чи фрески, які показують сцени із внутрішнього життя театру. Скульптуру Колгоспника планують прибрати, а натомість встановити скульптуру музи Полігінії. Ближче до театру хотять розмістити скульптури Терпсихори, Талії та Мельпомени.

Подпишитесь на Телеграм Моя Одесса telegram ico!

Нажмите , чтобы читать в Фейсбуке!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: