Траса здоров’я в Одесі і заборони для самокатів

17:13  |  30.05.2024
Траса здоров'я в Одесі і заборони для самокатів

Трасу здоров’я в Одесі можна, безперечно, вважати однією з головних пам’яток міста. Будучи органічною частиною міста з минулого століття, зараз цей маршрут страждає від низки проблем, про які не можна забувати.

Поява траси

Історія траси здоров’я починається ще в минулому столітті, а саме 1960 року — тоді місцева влада розгорнула проект зі зміцнення берега. В результаті з’явилася шестикілометрова дорога, яка стала зручним майданчиком для місцевих спортсменів, якісним велодромом для велосипедистів та чудовим прогулянковим маршрутом для всіх бажаючих.

З одного боку височіють круті зелені схили, тут і там пронизані бетонною сірістю сходів, що з’єднують Трасу здоров’я з Французьким бульваром. З іншого боку відкривається чудовий краєвид на море та пляжі.

Чому саме така назва?

Гуляючи на Трасі здоров’я, можна натрапити на спортивні майданчики, приховані тінню дерев лавочки, а також на скеледрому, який є не лише великою спортивною базою для дорослих та дітей, але й затишним місцем для пікніків із шашликами та свіжими салатами. З Траси рукою до моря подати — кілька хвилин спуску, і під ногами вже хрумтить пісок або гримлять камінці, що омиваються галасливими хвилями.

Траса часто стає місцем великих заходів, особливо, якщо це стосується спорту. Систематичні благодійні та просто грандіозні забіги проходять саме там.

На Трасі заборонено будь-який вид транспорту, крім такого, який корисний здоров’ю: тобто проїхатися велосипедом, самокатом і на всіляких компактних видах електротранспорту можна, але машин на цій дорозі ніколи немає.

Підсумовуючи, чим є Траса здоров’я для Одеси та одеситів, можна також додати, що її мальовничість та спокій відіграють чималу роль — цей шестикілометровий парк завжди приймав тих, хто шукав острів природи у великому місті. Однак, на жаль, Траса здоров’я не така вже й здорова.

Хвороби Траси здоров’я

Якось наприкінці лютого — на початку березня на Трасі просіла естакада. Сталося це через будівельні роботи з облаштування паркування, як сказав Андрій Сандул, директор управління дорожнього господарства Одеської міськради. Через несприятливі погодні умови ділянка, що просіла, опустилася ще нижче і почала становити небезпеку.

Десятиметрову дірку почали ремонтувати далеко не одразу, але до цього небайдужі одесити намалювали попереджувальні знаки на маршруті, щоб убезпечити мешканців та гостей міста.

Крім естакади, що просіла, з’явилася й інша, насправді систематична для Одеси проблема — зсуви. Нехай і не завжди катастрофічні, вони є хворобою всього регіону, і в тому числі ця проблема торкнулася Траси здоров’я. 16 березня через недостатнє зміцнення ґрунту на будівництві прямо над велодоріжкою обвалився шматок землі. У будь-який момент схил може провалитися далі, що травмує перехожих, які виявляться не там і не в той час.

Однак, не тільки всюдисуща руйнація є проблемою Траси здоров’я. На жаль, темна сторона людського існування та байдужість деяких людей до навколишнього середовища призвели до того, що місце, покликане бути символом здоров’я та доброго самопочуття, стало в деяких ділянках схоже на звалище.

Жителі та гості міста часто влаштовують пікніки неподалік моря, і прекрасне проведення часу на природі залишає не тільки приємні спогади, а й чорні кола затухлих вогнищ та купи сміття з пластику та скла. Крім цього, Траса здоров’я часто стає місцем ночівлі для бездомних людей, які, природно, мало дбають про зовнішній вигляд Траси в більшості своїй, тому що у них є серйозніші проблеми.

У результаті, на жаль, можна сказати, що важлива пам’ятка Одеси та символ здоров’я почувається не дуже добре — залишається лише сподіватися на відповідальність влади щодо цього питання і, звісно, ​​не шкодити самому одному із символів міста.

Боротьба з самокатами

Масова поява електросамокатів та електровелосипедів призвела до їх фактичного засилля на трасі здоров’я, тут майже неможливо спокійно гуляти чи бігати через толпи людей, що носяться на самокатах на доволі великій швидкості. Врешті решт, на цю проблему звернула увагу міська влада.

З 1 травня 2024 року рух електросамокатів, електровелосипедів та інших транспортних засобів (за винятком велосипедів) Трасою здоров’я заборонено. Про це наголосили представники муніципальної варти та мер міста Одеси Геннадій Труханов.

На самому початку введення нових норм правоохоронці проводять роз’яснювальну роботу з порушниками, але в подальшому за нехтування правилами передбачено штрафні санкції. Геннадій Труханов закликав велосипедистів також дотримуватися швидкісного режиму на велодоріжці.

Встановлення подібних обмежень розглядається й для одеських парків, адже безпека пішоходів, особливо дітей та людей похилого віку, є пріоритетом. Тому якщо нові норми і введуть в парках та скверах, це буде цілком логічним рішенням. Бо нажаль зараз люди вважають, що правила для них не писані.

Пам’ятайте: Траса здоров’я призначена для піших прогулянок, бігу та їзди на велосипедах. Дотримуйтеся правил дорожнього руху та з повагою ставтеся до інших відвідувачів!

Подпишитесь на Телеграм Моя Одесса telegram ico!

Нажмите , чтобы читать в Фейсбуке!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: