Цікаві моменти з історії Рішельєвського ліцею Одеси

10:36  |  07.03.2024
Цікаві факти про Рішельєвський ліцей

Усі чули про Царськосельський ліцей, де Пушкін читав свої перші вірші Державіну. А ліцей Рішельєвський, створений за образом і подібністю Царськосельського, існує в Одесі і сьогодні. Розповідаємо історію одного із найзнаменитіших навчальних закладів всієї Російської імперії, в якому Пушкін, доречі, теж колись побував.

Ліцей для міста Рішельє

Рішення про те, що в місті необхідно побудувати гімназію, належало прапраправнучатому племіннику знаменитого французького кардинала Рішельє: його далекий нащадок Арман-Еммануель і друг Олександра I був призначений градоначальником Одеси. Спочатку Рішельє збирався будувати комерційну установу, в якій буде кілька училищ: парафіяльна, повітова та сама гімназія. Але чиновники не могли вирішити, чи варто робити заклад відкритим, тому він ніяк не міг з’явитися.

В результаті концепція змінилася: вирішили створити місце, де зможуть навчатися і діти з бідних сімей. У 1814 році Рішельє почав працювати над планом створення закладу, схожого на Царськосельський ліцей. Рішельєвський ліцей відкрився у 1817 року: градоначальник-натхненник тоді вже поїхав до Франції, але заклад все одно назвали на честь його. Рішельє пожертвував 15 тисяч франків на перші книги для ліцейської бібліотеки.

Ліцей за податки

Рішельєвський ліцей був створений і існував за рахунок державної скарбниці. Багато освітніх установ імператорської Росії діяли завдяки спеціальним податкам на деякі товари. Перший сирітський притулок, Виховний будинок у Москві, отримував гроші від таврування карт, а Рішельєвський ліцей працював завдяки хлібу.

Через три роки після заснування закладу на його користь почали визначати 2,5 копійки сріблом з кожної чверті хліба, що вивозиться за кордон. Окрім іншого, в документі про освіту та статут закладу було сказано, що Рішельєвський ліцей отримає нову будівлю, навколо якої «збудуються магазини та крамниці, з яких дохід також визначається на підтримку цього закладу».

Гроші йшли від міської думи та батьків, які оплачували навчання дітей. Були й пожертвування. Щоправда, їх часто воліли давати не монетами, а книгами. Більшість витрат ліцею йшла на поповнення бібліотеки. Головними жертвувачами у бібліотечний фонд Рішельєвського ліцею були його випускники та викладачі.

Перший директор — аббат

Першим директором ліцею став абат Шарль Ніколь. Ця людина була справжнім фанатиком ідеї створення власного навчального закладу. Спочатку в Санкт-Петербурзі він заснував пансіон для хлопчиків, куди незабаром стали віддавати дітей найбагатші сім’ї імперії: «Не дивно, що проект, що народився в алеях Люксембурзького саду, пронесений по всій Європі, здійснився таки! — у Петербурзі!» У школі виховувалися нащадки Орлових, Голіциних, Наришкіних: абат Ніколь називав його «своїм життям».

В Одесу абат перебрався в 1811 році і створив там Благородний інститут, на основі якого через шість років з’явився ліцей. Шарль Ніколь ненадовго поїхав до Франції, де Людовік XVIII призначив його одним зі своїх придворних капеланів, а потім повернувся до Росії, присвячуючи себе виключно служінню дітям. Епоха його директорства була щасливою. Випускники згадували, що Ніколь «був чуйним батьком і дбайливою матір’ю».

Відомий вчений

Люди, чиї імена увійшли в історію (наприклад літератори та поети, зокрема і Пушкін), в Рішельєвський ліцей не тільки заїжджали, але і викладали в ньому. У 1855–1856 роках у лицеї працював старшим учителем гімназичних класів Дмитро Менделєєв. В Одесі він пробув недовго, але цей рік на нього сильно вплинув: в лицеї Дмитро Іванович отримав невелику лабораторію, першу персональну в його житті. Крім того, він завжди міг звернутися до різних, в тому числі і іноземних праць з хімії, що зберігалися в бібліотеці. Повертаючись у Москву, він привіз із собою магістерську дисертацію за питомими обсягами.

Молодий Менделєєв знав, куди йшов працювати. До 50-х років Рішельєвський ліцей вже був одним із кращих закладів поза Санкт-Петербургом. Тому для майбутнього великого вченого це був цілком логічний вибір.

Навчання

З самого його заснування при ліцеї існували кілька училищ, гімназичні класи — вони з’явилися в 1828 році через загальноросійський наказ — і Педагогічний інститут для 24 учнів. У лице було п’ять відділень із дворічним курсом для кожного. Учні проходили підготовчий ступінь, починаючи навчання у 8 років, потім переходили до літературної освіти, яка тривала до 16 років, а далі займалися вищими науками. На математику, фізику, механіку, логіку, метафізику, природне і народне право, фортифікацію та артилерію відводилося два роки до 18 років.

В лице могли навчатися і діти бідних батьків, нездатних оплатити повний курс, вони займалися в «зовнішніх класах», де було безкоштовне навчання з тими ж викладачами, що і в основному ліцеї. Ішло воно менше — 8 років — і окремо від лицеїстів основного потоку.

Варення та карцер

Незважаючи на те, що в самому ліцеї навчалися тільки діти багатих батьків, дисципліну там порушували рідко. Ще б: до жорстких правил у Рішельєвському ліцеї привчали з дитинства. У молодших класах дитина могла отримати удари різками, хоча таке покарання і не було внесено до статуту. Потім проказнику давали варення, щоб заспокоїти, а викладач пояснював, що в його поведінці не відповідало правилам ліцею.

Якщо учень пропускав без вагомої причини шість лекцій за місяць, він отримував догану, а якщо кількість перепусток доходила до 12, то відправлявся в справжній карцер. Якщо ж і після нього прогули тривали, ліцеїста або залишали на другий рік, або взагалі виключали.

Заохочували дітей менш ефектно. Відмінники сиділи за першими партами, відстаючі — за останніми. Особливо встигаючі вирушали на прийом до губернатора. Основні привілеї отримували випускники: вони або одразу ставали офіцерами, або отримували чин 12-го класу — посаду губернського секретаря. Якщо випускник кілька років був ад’ютантом, він відразу ставав титулярним радником. До речі, випускники «зовнішніх класів» користувалися тими ж преференціями і теж не складали іспитів на чин.

Подпишитесь на Телеграм Моя Одесса telegram ico!

Нажмите , чтобы читать в Фейсбуке!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Оставьте комментарий

*

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: