Як переробка сміття в Одесі допомагає фронту

13:52  |  15.12.2023
Переробка сміття для допомоги фронту від Одеси

Перед тим як знову кинути у смітник пляшки від вина, коробки від поштових відправлень або старі журнали, подумайте про можливість їхньої вторинної переробки. Хто знає, можливо, саме ваші відходи стануть корисними для волонтерів, які збирають кошти на дрони або необхідні речі для наших військових.

Волонтери та переробка

Організація «Мрія вільних людей» активно працює вже протягом півтора року. Починаючи з постачання всього необхідного на блокпости і передову для військовослужбовців, вони швидко розширили свою діяльність. Що цікаво, виявилося, що матеріали, такі як картон, поліетилен та стрейч, що залишалися після роздачі продуктів і речей, мають значну цінність.

«Ми почали сортувати та переробляти ці матеріали для виготовлення сировини, яку здавали за гроші,» — пояснює Семен Турута, ветеран АТО та засновник групи «Мрія вільних людей». «Це надзвичайно допомагає збирати кошти на підтримку Збройних Сил України.

Із цим пов’язаний їх соціальний проект «Економіка мрії»: волонтери надають нові життєві можливості різним речам, а потім інвестують отримані кошти у необхідне обладнання для військових.

У даний час «Мрія вільних людей» у співпраці з громадською організацією «Місто майбутнього» проводить екомаршрути в Одесі, об’єднуючи зусилля для збору вторинної сировини з різних районів міста. Щоб стимулювати сортування відходів, організація організовує захопливі змагання «Перегони перемоги» між школами, районами та містами Одеської області.

«Ми також впровадили акцію зі збору скла під назвою ‘Б’ємо скло на ЗСУ’. Для придбання одного дрона нам потрібно вісім тонн прозорого скла,» — додає Турута.

Процес сортування

Перед поданням вторинної сировини необхідно ретельно провести сортування. Зазвичай у пунктах прийому існують чіткі вимоги. Наприклад, пляшки від побутової хімії та харчових продуктів повинні йти окремо. Те ж саме стосується й кришок. Скляні пляшки не слід змішувати з розбитим склом, а пакети з супермаркету — з пакувальною плівкою та обгортками.

Перед подачею їх до пункту прийому, необхідно вимити та висушити предмети, що містили їжу чи рідини. Пакети з вторинною сировиною не повинні мати неприємного запаху.

Саме тому перед здачею паперу на переробку в макулатуру, очистіть його від забруднень, видаліть пластикові та металеві елементи, зніміть скотч, перев’яжіть нитками чи мотузкою.

Насправді, на макулатуру можна здавати майже будь-що. Виключення складають лише чеки, паперові стаканчики, коробки для пакування їжі, папір для запікання, а також упаковки, в яких міститься шар пластику.

Збір пластику

Волонтери та представники бізнесу запустили акцію «Пластик рятує життя». Вона полягає у збиранні пластикових кришечок, гроші з переробки яких йдуть на закупівлю безпілотника для ЗСУ. Завдяки такій ініціативі волонтери вже передали військовим у Бахмуті реанімобіль.

Сортування кришечок за кольорами збільшує вартість пластику в 3 рази. Після того, як пластик розподілили, його направляють на переробку, де волонтери можуть одержати кошти, які витратить на безпілотник для військових.

Пластик важливо здавати для переробки, для покращення екологічного стану нашої країни, а також тому, що це також хороший спосіб відправити їх на переробку та підтримати наших захисників способами, які винаходять наші волонтери.

Подпишитесь на Телеграм Моя Одесса telegram ico!

Нажмите , чтобы читать в Фейсбуке!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Оставьте комментарий

*

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: