Як польська революція вплинула на долю знакової одеської будівлі

13:45  |  27.03.2023
Сабанські казарми, Одеса

Будівля Сабанських казарм є однією з пам’яток одеської архітектури. Її зовнішній вигляд доволі претенціозний, і ті хто не в курсі що тут було, думають що це якийсь палац одного з місцевих вельмож з XIX століття. Втім, це зовсім не так.

Шикарний… склад

На початку XIX століття в Одесі одним з найвідоміших підприємців і купців був такий собі Ієронім Сабанський. Він був не тільки успішним купцем, а ще і графом. Можливо, саме тому він звелів будувати всі свої будинки в стилі «ампір».

В Одесі він займався торгівлею зерном, вирощеним на власних же полях. До 1827 року за проектом архітектора Торічеллі Сабанський збудував на початку вулиці Канатної величезне зерносховище, виконане в стилі ампір. Будівля завдовжки понад 140 метрів нависала над усією Канатною і була видна майже з усього центру міста. Та й зараз, особливо взимку, коли немає листя на деревах, колишній склад зерна ефектно замикає перспективу вулиці Буніна — якщо дивитись у бік Канатної чи не Катерининської.

Важко повірити, що це був просто склад

Склади Сабанського були на той момент найбільшими у місті та вміщали до 36 тисяч чвертей пшениці. Інші склади на той час вміщали, загалом, удвічі менше. Одна чверть за царським указом 1835 року дорівнювала 209 літрам.

Революційні справи

Але вже у 1831 році величезний склад чи, як тоді казали, магазин, перейшов у власність держави та відійшов до Військового відомства. Справа в тому, що старий Сабанський підтримав польське повстання 1830-1831 років.

Повстання почалося 29 листопада 1830 року і тривало до 21 жовтня 1831 року, під гаслом відновлення незалежної «історичної Речі Посполитої» в межах 1772 року. Спочатку група змовників здійснила невдалий замах на імператорського намісника у Варшаві, але невдало. Інструктор школи підхорунжих Петро Висоцький підняв повстання у своєму навчальному закладі. Воно могло бути придушене у зародку, оскільки спочатку повстанці не отримали підтримки вищого офіцерства. Проте, до них приєдналося молодше офіцерство, городяни та аристократія.

Намісник – цесаревич Костянтин здав фортеці повсталим та залишив межі Царства Польського. Приблизно через тиждень після подій 29 листопада про повстання стало відомо у Петербурзі. На його придушення було відправлено армію під командуванням графа Дібіча. У кількох західних губерніях, від Віленської до Подільської, уряд запровадив воєнний стан.

У червні посаду головнокомандувача обійняв граф Паскевич. Під його керівництвом армія спромоглася переправитися через Віслу і на початок вересня взяти Варшаву штурмом. Після короткої паузи та переговорів, у жовтні 1831 року капітулювали останні два польські гарнізони – у Модліні та Замості.

Ще одне старе фото будівлі

Сабанський безпосередньо не брав участі у повстанні та бойових діях, але надавав повстанцям підтримку — грошима, продовольством. За це його і покарали, конфіскувавши майно. У тому числі, в перелій увійшла вся нерухомість в Одесі. Стосовно самого Сабанського обмежилися конфіскацією: його не судили, не відправили на заслання, а залишили на волі.

Подальша доля будівлі

Після зміни власника будівля неодноразово реконструювалася. У 1831-14 роках склад переробляють у казарму та екзерцис-хаус (танцювальний зал) під керівництвом архітектора І.С. Козлова. Потім у 1844-1848 pp. архітектор І.О. Даллаква ще раз перебудовує будівлю — цього разу повністю під казарми. У 1854 та 1850 рр. казарми ремонтували — К.В. Кошелєв і той самий І.О. Даллаква. А 1876 року будинок повністю реконструювали, займався цим Ф.В. Гонсіоровський. З того часу кардинально казарми не реконструювали та не перепланували, лише підтримували стан поточними ремонтами. Останніми роками майже всі вікна замінені на металопластикові склопакети.

Початок ХХ століття

Надалі, крім казарм, у будівлі неодноразово розміщувалися різноманітні навчальні заклади. У 1831 році будівлю з торгів придбав Рішельєвський ліцей. Але заняття ліцеїстів у ньому так і не проходили: будівля залишилася за військовим відомством та служила казармами. 1865 року тут тимчасово розміщувалося юнкерське училище. На початку ХХ століття у Сабанських казармах був кадетський корпус. А в 1918-1920 роках. перші півтора року свого існування у казармах працював Політехнічний інститут. Після нього тут морехідне училище. А зараз це гуртожиток-казарма університету МВС.

Як бачимо, будівля за час експлуатації зазнала певних змін

Незважаючи на бурхливу і насичену подіями історію, що включала неодноразові перебудови та реконструкції, споруда зберегла фасад практично незмінною, і в даний час демонструє у своїй архітектурі справжній класичний розмах у масштабах компактного історичного центру Південної Пальміри.

Подпишитесь на Телеграм Моя Одесса telegram ico!

Нажмите , чтобы читать в Фейсбуке!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: