Як радянська влада бойків на Одещину переселяла

14:44  |  27.04.2024
Як радянська влада львів'ян на Одещину переселяла

Свого часу саме до Одещини переселяли українців з тих територій, які після Другої світової мали відійти Польщі. Цей акт примусового переселення безумовно створив безліч проблем та складностей для сімей, яких відривали від рідних домівок.

Хід переселення і його організованість

Депортація українців на Одещину розпочалась ще в 1944 році і поетапно продовжувалось у наступних роках. У місцевих адміністраціях створювались відповідні структури, в обов’язки яки яких входили питання прийому і розселення людей. В Одесі при обласному виконавчому комітеті також було створено «Відділ переміщення», який займався організаційними і практичними питаннями «переселенців із Польщі».

Території, які відходили Польщі

Наприклад, «Справка о хозустройстве и проведении расчетов с переселенцами в Одесской области с 1944 – 1947 г.г. и на І кв. 1948 г.» свідчить, що процес переселення розпочався з 1944 року і за звітний період до Одещини переселили 24 474 особи (6911 родин). Найбільша кількість депортованих з’явилась у 1944 році – 4942 родини, тоді як у 1946 році – 1059 родин, у 1947 році – 1104 родини. На 1 квітня 1948 року в Одеській області проживало 825 родин (2449 осіб).

У 1951 році відповідно до договору № 121 від 15 лютого про обмін ділянками державних територій в різні області України переселили українців з земель, що відійшли до Польщі. На Одещину за 116 днів переселено у 20 сіл 1933 родин, чи 10283 особи.

Проблеми переселених

Переїзд з майном, домашніми тваринами на сотні кілометрів – важке випробування. Депортовані вивозили одяг, взуття, білизну і навіть реманент, тому могли сподіватись на збереження традиційної системи життєдіяльності принаймні в господарсько-побутовій сфері. Але цього не сталося з кількох
причин.

По-перше, далеко не всі знаряддя праці вдалося перевезти із-за обмежень. Дозволялося транспортувати до 2 цнт на родину. По-друге, інші природні і кліматичні умови змушували опановувати невідомі агротехнології, а колгоспна система функціонування сільського господарства
не відповідала традиційним на батьківщині формам ведення господарства.

Бойки в традиційному одягу. Деякі використовували його аж до 1970-х років, навіть передаючи у спадок.

До нових кліматичних умов, природи степу важко пристосовувались не тільки люди. Корови гинули через 2-3 місяці, а за рік вони майже всі загинули, адже не звикли до степової спеки і такого корму як солома. У своїх спогадах один з переселених вказує на досить виразні відмінності і пов’язані з ними соціальні, побутові, господарські труднощі для переселенців – «…там готували їжу на печі та в печі, яку палили дровами, тут дрова були дефіцитом. Там готували їжу з дарів природи, лісу і городу,
тут все горіло від спеки. Там корова їла тільки сіно, тут заставляли її їсти солому…. Там дітей виховували не тільки сім’я, але й церква, а тут церкви не було».

Відсутність дерев, трави (у порівнянні з передгір’ям Карпат – авт.), суховії, нестерпна спека, відсутність якісної питної води справляли на переселенців гнітюче враження. Вино і баранину, поширені в степу продукти селяни-бойки у себе дома не вживали, а картопля – основний продукт харчування на батьківщині – на новому місці виявилась дефіцитом. Навіть до гіркого на смак (через вживання гірких степових трав) молока від корови потрібно було звикати.

Намагання зберігати традиції

Люди не розуміли простих, з точки зору місцевих селян, реалій життя. Наприклад, чому потрібно було змішувати глину з соломою для того, щоб мазати хату, чому в хаті відсутня підлога, а землю потрібно мазати кінським гноєм, чому їжу варять в «кабиці», а свині пасуться прив’язаними на мотузці, наче телята.

Документи, які видавали переселенцям

І все ж на новому місці намагалися облаштовувати, як і на батьківщині, подвір’я, вибілювали хати, садили сади і квіти. Але дотримання деяких традиційних практик стало неможливим одразу ж по прибуттю. Виявилось проблемним дотримання релігійної і обрядової практики. Спочатку переселенці після роботи збиралися біля храму чи навіть колишньої церкви, співали церковні пісні, поки влада не заборонила, мотивуючи своє рішення боротьбою з релігійною агітацією.

Тому тривалий час переселенці дотримувались усталених звичаїв і обрядів, які стосувалися родини, найближчих родичів, не були пов’язані з залученням значної кількості членів сільської громади. Це, насамперед, обряди і звичаї сімейної обрядовості.

Так, через певний час після народження дитини, у присутності родичів і друзів здійснювали першу купіль з елементами магії: у воду, залежно від статі дитини, клали гроші, гребінець, дзеркальце, зерно. Хлопчикам клали цвяхи, молоток, щоб став майстром. У першу купіль додавали свячену воду, щоб до дитини не чіплялося зло. Воду після купелі виливали далеко за межами двору.

А для породіллі і її дитини, на протязі 10-15 днів після народження дитини, родичі і друзі приносили
потрібні продукти і речі, і обов’язково курку на «росів» (бульон). На хрестини приносили обов’язково крижму.

Проблеми соціального характеру

Українців-переселенців стали називати «поляками» (хоча на початку прийому депортованих у 1944 році їх ідентифікували як українців («Сведения переселенцев украинцев прынятых Беляевским районом на 9.12.44 г.» (подано без змін редакції і орфографії)), підкреслюючи цим їхню етнічну, соціальну, культурну окремішність і ставлення як до«чужого».

Таке відношення породжувало соціальну несправедливість, переселенці опинялись за межами моральних принципів і звичаєвого права сільської громади. Потерпали від такого відношення як дорослі, так і молодь.

Евакуйовані діти в школі

Випадки безчестя дівчат місцевими парубками ніби виправдовувалися тим, що вони «полячки», повії, і тому не є моральним порушенням, не передбачає відповідальності. До того ж, батьки, у разі переїзду до іншого місця проживання, інколи залишали напризволяще обезчещених доньок, що також не сприяло інтеграції переселенців у місцеве середовище.

Подібні випадки не мали масового характеру, але впливали на психологічний стан переселенців, посилювали відчуття небажаних, породжували переселенські настрої і ускладнювали процес інкорпорації переселенців в традиційне поле місцевого населення. В одному із повідомлень зазначено, що у Врадіївському районі переселенці непроявляють ініціатив до участі в культурно-масовій роботі сільських клубів.

Зворотнє переселення

Соціальні проблеми стали одним з чинників високої внутрішньої міграції переселенців. За звітний період із 24474 осіб (6911 родин) самовільно переселилося в інші регіони 22025 осіб (6086 родин) й з інших причин: неспроможність адаптуватися до природних умов степу, незадовільних умов проживання, прагнення бути разом з родичами чи односельцями тощо. І лише 12 родин (47 родин) переселилося з дозволу влади.

Сімейне фото переселених

Переселялися переважно в регіони Західної України. Рішення для переселення в Західну Україну базувалося саме на прагненні до близького етнокультурного середовища. У докладній записці секретарю Одеського обкому КП(б)У від голови виконкому Одеської обласної ради пояснюється, що люди прагли переселитися в Західну Україну, до «своїх».

Особливо великих розмірів внутрішня міграція і мотивації до переселення вказують, що Одещина для депортованих була чужим краєм (за природними і кліматичними характеристиками, етнокультурною ситуацією). Основною причиною виїзду з Іванівського району у 1946 році переселенці назвали низьку врожайність у краї і спеку, тоді як у Західній Україні їм наділяють 2-3 га землі, на якій вони збирають значно більше збіжжя.

Щоб покинути Степ під різними приводами відмовлялись від будівництва жител, приховували документи на право отримання компенсації за залишене майно і житло, проживали декількома сім’ями в одному будинку.

Подпишитесь на Телеграм Моя Одесса telegram ico!

Нажмите , чтобы читать в Фейсбуке!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Оставьте комментарий

*

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: