Як в Одесі хотіли збудувати Ейфелеву вежу і що з цього вийшло

10:53  |  09.08.2024
Як в Одесі хотіли збудувати Ейфелеву вежу і що з цього вийшло

Насправді, наздогнати Париж в цьому плані в Одесі намагались вже дуже багато разів. Взагалі, дуже важко підрахувати, а скільки ж в Одесі всього налічується цих самих Ейфелевих веж, вірніше, їх зменшених копій? Бо як виходить? Найвідоміша вежа — символ Парижа, ось Одеса і вирішила «взяти» якщо не єдиним символом (не вийде), то кількістю.

Історія питання

Перша з них, найвідоміша, з’явилася в Одесі досить давно на території Одеського заводу радіально-свердлильних верстатів (ОЗРСС), тепер це Публічне акціонерне товариство «ОЗРСС», що на вулиці Бугаєвській.

Та сама башта на «Радіалці»

До речі, історія її створення цікава. У далекому 1957 році, коли в СРСР проходив І Всесвітній фестиваль молоді та студентів, керівництво Одеського заводу радіально-свердлильних верстатів отримало інформацію, що французька делегація на шляху до Москви прибуде до Одеси морем, відвідає «Радіалку».

Гостей потрібно було чимось вразити. От і прийшла до ентузіаста своєї справи тодішнього директора «Радіалки» Сергія Мезенцева ідея встановити на території заводу макет символу Парижа — Ейфелеву вежу, тобто її зменшену копію — 1:15 від натуральної величини.

Мезенцев дістав листівку із зображенням вежі, наказав розкреслити її на квадратики, скопіювати, виконати креслення та виготовити у металі з максимально можливим наближенням до оригіналу. Одеську копію зробили з відходів виробництва лише за місяць. До одеської Ейфелевої вежі на території Радіалки в різні часи ставилися по-різному. Більше півстоліття вона простояла на своєму місці. Років п’ять тому в одеських ЗМІ почала з’являтися інформація, що вона почала руйнуватися. Потім стало відомо: вона зовсім зникла.

Скільки сьогодні їх?

Башта в Пасажі

Але «ейфелевобашена пристрасть» по-одеськи на цьому зовсім не закінчується. Наче постійно бажаючи ще й ще раз довести, що Одеса — це таки маленький Париж, наші Ейфелеві вежі з’являються знову і знову: то у вигляді унікального шоколадного виробу, то у формі чергової креативної ідеї.

До речі, нереалізований проект: кілька років тому місто активно обговорювало новину про те, що у ЦПКіВ ім. Т.Шевченка планують звести… Звісно, ​​чергову копію Ейфелевої вежі. Розміром вона повинна була бути втричі меншою за паризьку. Нове «скульптура» представлялася авторам ідеї у вигляді оглядової вежі з розташованими всередині ресторанами.

Не судилося цій ідеї реалізуватися, але інші зменшені копії та інші «повтори» творіння Ейфеля в Одесі все ж таки є.

  1. У районі Французького бульвару є мурал. Майстри настінного живопису, або, як ми часом називаємо, вуличні художники представили нам нову картину з Ейфелевою вежею та іншими елементами французької столиці.
  2. Творіння Ейфеля у зменшеному вигляді з’явилося на вулиці Корольова.
  3. Ейфелеву вежу можна побачити і в Пасажі: стоїть собі, окрасою служить.
  4. Ще одна Ейфелева вежа розташована у звичайному одеському дворі на вулиці Осипова. І хоч ця внутрішньодворова Ейфелева вежа «зростом» не вийшла — всього близько трьох метрів, але вона є. До речі, практичні одесити, що живуть тут, використовують її як підставку під вазони з кімнатними рослинами.
  5. Є власна Ейфелева вежа та в одному із дворів на вул. Коблевській. Місцеві жителі розповіли, що колись ця вежа була звичайним рекламним вуличним щитом. Тепер стала місцевим дворовим пам’ятником.

Сучасний проект

Як повідомляв свого часу офіційний сайт міста, «Громадський бюджет-2020» приймав заявки на реалізацію проектів наступного року до 30 жовтня того ж року. Загальний обсяг видатків на 2020 рік, який планується направити на реалізацію проектів-переможців, становить 50 000 тисяч гривень. Умови реалізації проекту — кількість підписів, які необхідно зібрати автору для подання проекту, має бути не менше ніж 20 для малого громадського проекту та 50 для великого громадського проекту (крім підпису автора (-ів) проекту). Голосування за проект мало відбутися з 27 листопада по 16 грудня 2019 року. Оприлюднення проектів-переможців передбачено було до 21 грудня.

Проект, представлений автором

І що ж? На сьогоднішній день на платформі Соціально активного громадянина зареєстровано лише 1 проект. Знаєте який? Про встановлення чергової зменшеної копії Ейфелевої вежі.

Автор проекту пропонував упорядкувати простір на Кримському бульварі, в районі перетину Десантного бульвару, та встановити там міні-копію Ейфелевої вежі. За задумом автора, конструкцію забезпечать підсвічуванням, і вона має збільшити привабливість Одеси для туристів. На встановлення вежі та благоустрій території навколо неї знадобиться 1499 тисяч 800 гривень.

Темпи розвитку говорять про те, що і спальний район може бути цікавим, упорядкованим, привабливим для дозвілля жителями. У цьому районі дуже мало культурних пам’яток, які приваблюють мешканців та гостей міста. Реалізація цього проекту приверне додатковий потік туристів до нашого курортного міста, а також дозволить одеситам стати трохи ближче до найвідомішої архітектурної пам’ятки світу, – вважав автор проекту Олександр Тицкун.

Слід сказати, що у проекті не було вказано висоти та інші розміри вежі. Проте автор проекту посилався на досвід Харкова. У 2012 році в Харкові було встановлено зменшену копію Ейфелевої вежі – її висота 35 метрів, що майже в 10 разів менше, ніж висота оригінальної конструкції у Парижі. Проте і 35 метрів – це чимало. Однак, як відомо, цей одеський проект так і не дійшов до справи.

Подпишитесь на Телеграм Моя Одесса telegram ico!

Нажмите , чтобы читать в Фейсбуке!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: