Як в Одесі створювали Англійський клуб

10:37  |  25.03.2024
Англійський клуб в Одесі

У самому центрі Одеси, між Оперним театром та Архітектурним музеєм, розташована красива, пофарбована в рожевий колір будівля. Колись давно тут знаходився один із найавторитетніших закладів старої Одеси – Англійський клуб, який проіснував у його стінах з 1842 по 1917 рік.

Що це був за заклад

Англійський клуб був виключно чоловічим закладом, який спочатку був призначений для культурного проведення дозвілля підданих Великобританії, які тимчасово перебували в Одесі. Однак незабаром сюди почали заходити не лише британці.

Проект власного будинку для Англійського клубу на Театральній площі виконав архітектор Г. І. Торічеллі в 1842 році, до цього моменту члени клубу збиралися спочатку в будинку барона Рено, а потім займали кімнати в біржовому залі. Датою офіційного заснування Англійського клубу вважається 1 листопада 1831 року.

Згідно зі статутом, він був заснований для приємного проведення часу в розмовах, дозволених іграх, читанні книг і періодичних видань. Тут були три більярдні кімнати та столики для карткових ігор – головної розваги більшості. Кухня клубу вважалася найкращою в Одесі, і це не дивно, адже клубні кухарі вирушали на навчання кухонному мистецтву до Лондона. До речі, члени клубу могли снідати там безплатно.

Проте стати членом Англійського клубу було не так просто. За статутом, його членами, а це не більше 350 осіб, могли бути особи гідні, а не такі, що володіють званнями. «Зайві особи» до клубу не допускалися. Протягом дня поріг клубу мали право перетнути лише двадцять чотири відвідувачі, яких запрошували дійсні члени клубу.

Правила і покарання для боржників

Як і в будь-якому солідному клубі, учасники закладу робили щорічні членські внески у сумі 35 рублів сріблом, а пізніше внесок зріс до 100 рублів. Звичайно, були боржники, як без них. Спеціально для боржників у будівлі Англійського клубу була кімната, яка називалася «ліфостротон» (судилище), а в кімнаті висіла «чорна дошка» з акуратно виведеними іменами тих, хто «провинився».

Боржникам вхід до клубу заборонявся до сплати боргів. Тим же, хто довгий час був відсутній у клубі і хотів відновити своє членство, виставлявся штраф у розмірі трьохсот карбованців.

Цікаво, що англійський клуб був першою громадською організацією Одеси. Усі посади у ньому були виборними – від старшин до членів бібліотечного комітету. А оскільки клуб був виключно чоловічим закладом, то навіть на балах та танцювальних вечорах вхід до деяких кімнат, таких як бібліотека чи курильна, для жінок було суворо заборонено.

Два губернатори і сьогодення

Англійський клуб у Південній Пальмірі виник тому, що «в усіх пристойних містах були такі». А можливо ще й тому, що генерал-губернатор Одеси найсвітліший князь Михайло Воронцов був англоманом і за його сприяння збудували цей особняк.

Зате інший генерал-губернатор Одеси граф Олександр Строганов, будучи противником всього англійського, свій день зазвичай починав з того, що йшов у цей самий Англійський клуб і читав там англійські газети. Можливо, так тривало б і в наші дні, якби існував Англійський клуб сьогодні.

Якийсь чиновник із ранку заходив би сюди каву попити, в інтернет зазирнути, новинами обмінятися, а вже потім і на роботу. Однак після відомих жовтневих подій 1917 року цей заклад був закритий, і в особняку почалася інша історія, яка для багатьох одеситів пов’язана з Музеєм морського флоту.

Подпишитесь на Телеграм Моя Одесса telegram ico!

Нажмите , чтобы читать в Фейсбуке!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Оставьте комментарий

*

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: