Є з чим порівняти: як одесити жили без світла та тепла під час війни

11:03  |  09.09.2023
Як одесити виживали без світла і тепла

Наразі ГУР та вище керівництво держави прогнозують нові атаки російських агресорів на українську енергетичну те теплову інфраструктуру. Очевидною метою ворога є знеструмити Україну, занурити її в холод і морок під час холодного періоду року. Минулоріч одесити натерпілися лиха внаслідок ударів по енергостанціях, деяким людям довелось сидіти без світла не одну добу. Але колись було набагато гірше, а саме у 1940-х роках минулого століття.

Причини лиха

Основною причиною, звісно, були бойові дії, що розгорнулись протягом літа-осені 1941 року. Постійні бомбування та обстріли з боку німецько-румунських військ аж ніяк не сприяли нормальному енергопостачанню в місті.

Але найгірше було попереду. Після того, як радянські війська отримали наказ залишити місто, було вирішено зруйнувати все по максимуму. Зокрема, руйнувань зазнала і енергетична, комунальна інфраструктура міста. Для чого це було зроблено – загадка, адже окупанти свої війська забезпечували енергією у будь-якому випадку і від місцевих ресурсів не сильно залежали.

Румунські солдати біля Одеси

Тому саме це рішення в основному вдарило саме по місцевим жителям, що залишилися в окупації. Холоди близилися, а енергопостачання в Одесі було майже повністю відсутнє. Втім, румунські окупанти таки не залишились осторонь від проблеми. На початку грудня румуни привезли два потужних генератори, які дали змогу хоч якось подати струм у місто. Він здебільшого йшов лише на освітлення квартир і тільки.

Холодні часи

Звісно, робота генераторів не була розрахована на забезпечення Одеси гарячою водою. Їх потужності на це просто б не вистачило. Окупанти теж не надто переймалися цією проблемою. Тому гарячої води так і не з’явилось за весь час окупації. Поступово налагодили роботу декількох електростанцій, але їх робота забезпечувала енергією міські трамвайні лінії.

З теплом все було ще гірше. Центрального опалення теж не було, воно не працювало. Тому довелося виходити з ситуації так, як до цього змогла додуматись та прилаштуватись кожна окрема одеська сім’я. Здебільшого почали використовувати пічі, які залишились у багатьох одеських будинках ще з дореволюційних часів. Там де їх не встигли закласти чи зруйнувати та не прибрати димоходи, вони дуже стали в нагоді.

Димоходи можна побачити навіть і у сучасній Одесі

Але там, де пічного опалення не було, чи воно було зруйноване, все було набагато гіршим. Опалювати квартири чи приміщення все одно треба було, але застосувати для цього можливо було тільки буржуйки.

Холодно, але без замерзлих

Широко застосовувалися так звані буржуйки (як і у нашому сьогоденні). Щоправда, тоді в особливостях їх правильного застосування мало хто розбирався. Адже для того, щоб буржуйка давала гарне тепло, вона по-перше повинна бути правильно сконструйована, а по-друге повинен бути в наявності правильно облаштований димохід, а не просто відвід труби у вікно.

Відповідно, в залежності від того, наскільки правильно була організована робота буржуйки, сильно залежало те, яквона буде обігрівати приміщення. Здебільшого люди були не надто досвідченими у цих питаннях, і тому буржуйки гріли фактично самі себе.

Приблизно так виглядала «буржуйка» у ті роки

З приходом холодної зими 1941/1942 років все стало особливо погано. Температура у приміщеннях ледь-ледь перевалювала вище нуля, і тому доводилось перебувати увесь час повніст вдягненими. Важко було і з матеріалами для опалення. Купити вугілля було важко, і коштувало воно не надто дешево. Томув хід йшло все, що могло гарно горіти і давати тепло. Перш за все це були різноманітні книжки, а також деталі меблів. Також активно йшла в хід радянська пропаганда, зокрема портрети вождів, які колись треба було мати як доказ лояльності сталінському режиму.

Подальші події

У подальші роки ситуація поступово змінювалась на краще. Люди призвичаїлись до нових умов, отримали досвід використання пічного опалення. Подальші зимовки проходили вже не так важко, як перша.

Остаточно ж комунальну інфраструктуру Одеси,включаючи з гарячим водопостачанням та опаленням відновили вже по завершеннівійни. Доречі, проблеми з цими двома аспектами спостерігались в Одесі не один рік, зокрема вже і за часів незалежності. Тому удари росіян осінню та зимою 2022/2023 років не призвели до краху та хаосу в житті одеситів. Зрештою, до подібних проблем вони вже звикли.

Подпишитесь на Телеграм Моя Одесса telegram ico!

Нажмите , чтобы читать в Фейсбуке!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Оставьте комментарий

*

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: