Єлизавета Воронцова: дружина губернатора та вулиця

14:32  |  26.09.2024
Єлизавета Воронцова: дружина губернатора та вулиця

Ім’я цієї жінки довгі роки перебувало в забутті. А якщо згадувалося, то, як правило, у зв’язку з її взаєминами з поетом Олександром Пушкіним. Деякі любителі «полунички» і до цього дня поширюють вигадки про цей бік особистого життя графині.

І тільки смерть розлучила їх

Еліз Браницька народилася 8 вересня 1792 року у Варшаві в сім’ї процвітаючого польського магната. Її батько — Франциск Ксаверій Браницький (він називав себе на російську манер — Ксаверієм Петровичем) — був коронним гетьманом Речі Посполитої. Він був нагороджений орденами Андрія Первозванного та Білого Орла. Мати (у дівоцтві Енгельгард) – племінниця всесильного вельможі князя Григорія Потьомкіна. Юна Браницька дитинство та юність безвиїзно провела у заміському батьківському маєтку, здобувши чудову домашню освіту та аристократичне виховання.

Вона вперше виїхала за кордон у 1819 році і під час подорожі Францією у 1819 році познайомилася в Парижі з чарівним і багатим 37-річним графом Михайлом Семеновичем Воронцовим, уславленим бойовим генералом, командувачем окупаційного корпусу російських військ.

Бурхливий роман, що спалахнув між багатою польською красунею і не менш багатим молодим російським генералом, дуже швидко завершився одруженням. Вінчання відбулося в одній із церков Парижа. Обручка, яку того дня Єлизавета Ксаверіївна вдягла на безіменний палець чоловіка, було знято лише через 37 років — 6 листопада 1856 року. Цього дня сімейний лікар Воронцов констатував смерть графа.

Муза поета?

Так, Єлизавета Воронцова була красива, багата, освічена… Але згодом у ній відкрилися й інші, не менш важливі якості: доброта, рівні стосунки з людьми, що оточують її, — незалежно від соціального стану — і безумовне почуття обов’язку. Саме остання якість відіграла значну роль у її стосунках з чоловіком, чиїм однодумцем та помічником вона залишалася до останніх днів. «От подружжя рідкісне! – написав у захопленні Олександр Якович Булгаков. – Яка дружба, злагода та ніжне кохання між чоловіком і дружиною!..».

І в той же час преса та Інтернет досі сповнені чуток та домислів про особисте життя Єлизавети Ксаверіївни. Дехто навіть намагається проводити паралелі між фактом народження у Воронцових смуглолицею дочки Софії, яка померла у дитячому віці, і сюжетом повісті Олександра Пушкіна «Арап Петра Великого» (пам’ятаєте чорношкірого малюка – плід таємного кохання графині та арапа?).

Абсолютно не маючи бажання вступати в явно безглузду полеміку з подібними «знавцями», наведемо висловлювання найавторитетнішого історика російської літератури Михайла Гершензона: «Пушкін, чи довго, чи коротко, був закоханий у графиню Воронцову. Існування якихось інтимних відносин між ними доводиться рішуче відкинути».

До речі, видатний одеський краєзнавець Олег Губар після тривалих архівних досліджень дійшов такого ж категоричного висновку: «Жодного роману графіні та поета рішуче не було і бути не могло». А ось те, що Катерина Воронцова могла виявитися прообразом Тетяни Ларіної, дуже схоже на правду.

Мільйони — жебракам та хворим

У описуваний час в одеському вищому суспільстві блищали справжні красуні – Кароліна Собаньська, Амалія Різнич, графиня Потоцька, але Єлизавета Воронцова у цьому сузір’ї явно виявилася мега-зіркою. Послухаємо з цього приводу відомого мемуариста, який служив у канцелярії Михайла Воронцова, Пилипа Вігеля: «Їй було вже за тридцять років, а вона мала все право здаватися молоденькою… У ній не було того, що називають красою, але швидкий, ніжний погляд її миленьких, невеликих очей пронизав наскрізь; посмішка її вуст, подібної до якої я не бачив, так і закликає поцілунки»…

Маючи значні власні кошти, Воронцова витрачала величезні кошти на благодійні мети. Так, лише протягом перших трьох років перебування в Одесі Єлизавета Ксаверіївна віддала на потреби благодійності 500 тисяч рублів, а загалом цією жінкою на Одесу було пожертвовано три мільйони особистих заощаджень. Воістину, «шалені гроші»!

Ці кошти дозволили створити сирітський будинок для малолітніх, школу для глухонімих, Жіноче товариство піклування жебраків, лікарню для тих, хто приходить, що забезпечує медичним обслуговуванням найбідніші верстви населення, а також Олександрівський дитячий притулок, Богадільню для жалісливих сестер.

Катерина Ксаверіївна була творцем Товариства піклування та милосердя і 43 роки була головою Жіночого благодійного товариства. Після смерті чоловіка вдовствуюча княгиня цілком віддалася благодійній діяльності, назавжди розпрощавшись зі світським життям. Вже у похилому віці вона була удостоєна ордена Святої Катерини.

Подяка буває різна

Рід Воронцових скінчився (якщо мати на увазі прямих спадкоємців) на Семені Михайловичі — єдиному синові Михайла Семеновича та Єлизавети Ксаверіївни. Він залишився жити в Одесі, служив міським головою із 1863 по 1867 роки. Був одружений із Марією Василівною Трубецькою. Дітей у них не було.

Померла княгиня на 88-му році життя 25 квітня 1880 року, майже на чверть століття переживши Михайла Семеновича. Поховали Єлизавету Ксаверіївну поряд із чоловіком у Кафедральному Спасо-Преображенському соборі.

У приснопамятному 1936 року, коли варварськи спочатку розграбували, а потім підірвали собор, останки подружжя Воронцових були викинуті з нього і поховані городянами на околицях Слобідського цвинтаря, але чомусь не поряд, а метрів за двадцять один від одного. Проте, хоч і із запізненням, справедливість перемогла. Пізньої осені 2005 року відбулося урочисте перепоховання у відродженому Соборі останків громадян Одеси – князя Михайла Воронцова та його дружини. Тепер вони знову разом.

Майже 100 років одна з одеських вулиць називалася на честь нашої героїні Єлисаветинською, поки на початку 1920-х не була перейменована на вулицю Щепкіна – не на згадку про великого актора, як вважають багато хто, а на честь його онука Євгена Миколайовича, губернського комісара освіти. А що корисного зробив для Одеси цей комісар? Не дивно, що зрештою цю вулицю знову перейменували на Єлисаветинську.

Подпишитесь на Телеграм Моя Одесса telegram ico!

Нажмите , чтобы читать в Фейсбуке!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: