Морські захисники Одеси: українські військові моряки під час відбиття російської агресії

10:13  |  30.09.2023
Український флот у війні

Після анексії Криму у України майже не лишилося флоту, не кажучи вже про військово-морську базу. Новою базою флоту стала Одеса, сюди і перейшли ті кораблі, які вдалося забрати з окупованого півострова. Деякі катери були отримані від вітчизняної промисловості та як допомога від США.

Перша доба війни

Вночі, напередодні початку російських бомбардувань, українські кораблі вийшли на своє бойове завдання. Воно полягало в тому,щоб здійснити мінні постановки і прикрити основні порти півдня України. Зробити це було дуже складно, адже росйський флот вже перебував у морі.

Ворог набагато переважав українців чисельно та якісно, і тому українські кораблі в морі були більше схожі на мішені для росіян. Але завдяки своїй майстерності, вони змогли не тільки виконати завдання, а і повернутись у свої порти.

Робити це довелось без жодного прикриття. Флагман «Гетьман Сагайдачний» був на початок дій не боєздатним і перебував на ремонті в Миколаєві. Задля того, щоб не допустити його імовірного захоплення, корабель затопили.

Подальша служба

Далі корабельний склад ВМСУ почергово ніс патрульну службу, а також займався стеженням за ситуацією у морі. Російськими ракетними ударами було пошкоджено частину наземного навігаційного обладнання, тому цю роботу теж доводилось виконувати екіпажам патрульних кораблів, зокрема катерів типу «Айленд».

Уся небезпека подібних завдань стала остаточно зрозуміла 3 березня 2022 року. У той день патрульний катер «Слов’янськ» вів чергування у морі. По катеру було завдано удар ракетою Х-31, яку випустив літак РФ з полку, що базувався у кримській Новофедорівці. Після цього катер почав тонути. Екіпаж розпочав екстренну евакуацію та поплив до рятувального плоту, що був скинутий на воду. На той час температура води була приблизно +4-5 градусів. Члени екіпажу мали лише рятувальні жилети.

Патрульний катер «Слов’янськ»

Після того як частина команди дісталася плоту, виявилося, що 11 членів екіпажу зникли безвісти, серед них був і командир — Дамір Аулін. Дамір був одним з тих юнаків-курсантів морського училища, що свого часу співали гімн України в Севастополі, коли навколо росіяни та зрадники святкували «воссоєдінєніє Крима с Россієй». Потім на місці загибелі катера намагались знайти тіла полеглих, але це не вдалося зробити, підняли лише деяке обладнання

Незважаючи на це, моряки ВМСУ продовжували виконувати свій обов’язок. Кораблі проводили розвідку, боролись за допомогою зенітних засобів з ракетами в зоні відповідальності, висаджували розвідгрупи на окупованій території.

Висадка на Змеїний і подальша бойова робота

7 травня 2022 року було вчинено спробу відбити острів Змеїний, який захопили росіяни у перший день війни. На декількох човнах та десантних катерах, а також гелікоптерах українські спецпризначенці дістались острова та зав’язали бій. Нажаль, росіяни добре підготувались до оборони, до того ж їх підтримувала власна авіація. Знищивши максимум обладнання і техніки, довелось відступати. Протягом цієї операції внаслідок ракетного удару було втрачено десантний катер «Станіслав», з 8 членів екіпажу п’ятеро загинули.

У липні невдача спіткала екіпаж тральщика «Генічеськ». Цей корабель теж було уражено літаком з Новофедорівки за допомогою ракети Х-31.

Тральщик «Генічеськ»

Але не зважаючи на втрати, ВМСУ продовжували діяти. Ворог постійно заявляв про те,що знищив всі кораблі військово-морських сил, але це викликало хіба посмішку у матросів та офіцерів. Найкращою відповіддю на те, як росіяни «контролюють» море є те, що вони так і не спромоглися провести в Чорному морі десантну операцію, яку так планували і задля якої пригнали до Севастополя кілька десантних кораблів навіть з інших флотів. Максимум, на який спромігся Чорноморський флот РФ — це обстрілювати Одесу з моря та стояти у прямій видимості навпроти міста.

Втім, нажаль, війна не буває без втрат. ВМСУ втратили легендарний десантний корабль «Юрій Олефіренко». Його знищили не в морі, а в Одеському порту під час атаки іранських дронів на його інфраструктуру. До того цей корабель був одним з найактивніших на флоті. З його озброєння, а також встановлених на палубі артилерійських систем, завдавались удари по російських військах на окупованій території Херсонської області.

Десантний корабель «Юрій Олефіренко»

Майбутнє флоту

Наразі в Туреччині добудовуються корвети типу «Ada». За умовами договору їх буде як мінімум два. Один вже має власну назву – «Гетьман Іван Мазепа». До складу флоту корабель має увійти вже у 2024 році. Чи залишиться він до кінця війни у Туреччині поки що невідомо, можливо після формування екіпажу «Гетьман Іван Мазепа» буде приймати участь у бойових діях.

Корвет вже спущено на воду, триває його дооснащення

Те саме можна сказати і про тральщики, які передані Україні Нідерландами та Великою Британією. Передача кораблів має статись до 2025 року.

Також активну участь у бойових діях приймають і інші підрозділи флоту, зокрема зенітники та ракетники, що, зокрема, потопили флагман ворожого флоту – ракетний крейсер «Москва». Звісно, героїчно воює і морська піхота, причому на самих різних напрямках.

Подпишитесь на Телеграм Моя Одесса telegram ico!

Нажмите , чтобы читать в Фейсбуке!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: