Нова алея Героїв в Одесі з бюстом Героя

17:45  |  31.05.2024
Нова алея Героїв в Одесі з бюстом Героя

В Одесі тривають суперечки щодо того, як найкраще вшанувати пам’ять героїв, що полягли захищаючи Україну та Одесу зокрема. Бюст одного з героїв України навіть вже виготовили, але однак поки що не можуть встановити через невизначеність подальших планів. Однак, дещо вже стало зрозумілим.

Проблеми

Місто наповнене емоціями та дискусіями щодо вибору місця для погруддя Героя України Віталія Скакуна. Нагадаємо, цей матрос підірвав себе у перший день повномасштабної війни разом з автомобільним мостом, щоб не допустити прориву російських окупантів на інший берег.

Скакун, уродженець Тернопільщини, не мав прямого відношення до Одеси, проте його самовідданий вчинок на початку війни відіграв значну роль у захисті міста. Завдяки його героїзму Миколаїв отримав дорогоцінний час для оборони, яка, зрештою, врятувала Одесу.

«Його подвиг дав нам час«, — наголошує Яна Тітаренко, радниця командувача ВМС. «Це надзвичайно важливо. І якщо людина має статус Героя України, то в кожному місті повинні бути згадки про таких людей. Те, що він не народився в Одесі, не означає, що ми не повинні знати про нього, пишатися ним і розповідати про його вчинок нашим дітям…«.

Варто зазначити, що між одеською громадою та топонімічною комісією вже давно існують певні розбіжності. Одеська влада розглядає два варіанти розміщення погруддя Героя України Віталія Скакуна: парк Слави і Волі біля будівлі Одеської облради, де створюється меморіал борцям за Україну, або ж парк Перемоги.

Важливість місця розміщення

Ветерани ж наполягають на встановленні погруддя саме у парку Перемоги. Їхня аргументація полягає в тому, що об’єднання пам’яток Героїв в одному місці приховує та нівелює їхній подвиг від широкого загалу. На їхню думку, пам’ятники та нові назви вулиць на честь Героїв повинні бути присутні в багатьох точках міста.

«Заховати» погруддя Скакуна в меморіалі — це спроба мінімізувати подвиг Героїв, обмеживши їх пам’ять невеликим простором, — стверджує адвокат Veterans HUB ODESA Артем Карташов.

Натомість, важливо, щоб по всьому місту були присутні вулиці, пам’ятники, які б нагадували про тих, хто віддав життя за нашу свободу. Це буде слугувати гарним прикладом для майбутніх поколінь, щоб не допустити помилок, які призвели до війни 24 лютого 2022 року, коли багато людей не вірили в агресію Росії, навіть після 2014 року. Пам’ять про Героїв, таких як Віталій Скакун, — це щоденне нагадування про ціну нашої свободи та про тих, хто її здобув ціною власного життя.

Комісія проти командування

Командування ВМС України зверталося до топонімічної комісії з проханням увіковічнити пам’ять Героя України Віталія Скакуна, встановивши йому погруддя на Алеї ВМС України в парку Перемоги. Однак комісія відхилила цю пропозицію.

«Це не перший випадок, коли комісія ігнорує думки громадськості та військових, присвоюючи імена Героїв вулицям на околицях міста», — наголошує Яна Тітаренко, що представляє і ветеранів, і командування флоту. — «Влада чутлива до суспільного резонансу і змушена реагувати на нього. Якби ми не підняли це питання, відтермінування встановлення погруддя стало б остаточним. Проте, є принципові питання, де ми будемо наполегливі. Зараз один з депутатів Одеської міськради планує винести на розгляд питання про зміну складу топонімічної комісії.»

Ветерани вважають, що люди, які не брали участі у війні, не мають морального права вирішувати, де і як увіковічувати пам’ять Героїв. На їхню думку, це право належить родинам загиблих, ветеранській спільноті, військовим та історикам, які можуть аргументовано обґрунтувати свої пропозиції.

Ідеї щодо алеї

Натомість, представники комісії стверджують, що повністю не відкидають ідею встановлення меморіалу. Вони вважають, що бюст повинен бути початком нової алеї Героїв, що має починатись від головного меморіалу на проспекті Гагаріна.

Крім дискусії про місце розташування погруддя Віталія Скакуна, ще одним джерелом занепокоєння громадськості є те, що план та вигляд Алеї Героїв в Одесі досі не затверджені.

Багато одеситів вважають Парк Перемоги, на якому наполягають ветерани, ідеальним місцем для Алеї Героїв, адже воно вже асоціюється з військовою тематикою. Проте, місце розташування та концепція нового проекту невідомі, що викликає сумніви щодо його відповідності очікуванням громади.

Існує ризик того, що нова Алея Героїв не матиме такого ж емоційного впливу та не стане таким же значущим місцем пам’яті, якби вона була розміщена в Парку Перемоги.

Важливо, щоб влада Одеси врахувала думки та занепокоєння громадськості щодо цього питання. Прозорий процес прийняття рішень та відкрите обговорення проекту Алеї Героїв з усіма зацікавленими сторонами допоможе створити меморіал, який гідно вшановуватиме пам’ять загиблих Героїв та водночас буде значущим для одеситів.

Подпишитесь на Телеграм Моя Одесса telegram ico!

Нажмите , чтобы читать в Фейсбуке!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: