Два будинки на одну адресу: одеський казус

17:00  |  28.03.2023
Будинок Свінцицького, Одеса

В Одесі, як у будь-якому старому місті, багато цікавого та незрозумілого. Один з таких моментів ми всі можемо спостерігати на вулиці Коблевський. Тут одразу декілька номерів будинків, а точніше з другого по четвертий, займає одна будівля. Хоча, насправді, це не зовсім один цілісний будинок. Про це – далі.

Доходні будинки Одеси

Оскільки Одеса зростала дуже швидко, як портове місто та своєрідний центр порто-франко, то здача тут в оренду різноманітної нерухомості була дуже популярним бізнесом. Ця практика була дуже поширена як на початку XIX століття, так і у подальшому.

В доходних будинках зазвичай розміщувалось багато приміщень, які призначалися під здачу різноманітним дрібним орендарям. Це могли бути практикуючі лікарі, якісь дрібні підприємці, адвокати та бухгалтери, що пропонували ведення обліку. Також окремі приміщення могли знімати приватні особи, адже у прибуткових будинках житло дуже часто було більш дешевим, аніж в повноцінних готелях.

Процес забудови продовжувався і на початку XX століття. Торкнувся він і вулиці Коблевської. Доречі, названа вона не на честь спиртних напоїв, а на честь генерал-майора Томаса Кобле, який свого часу був керманичем Одеси.

Будинок Свінцинського

На самому початку вулиці Коблевської можна побачити дивний будинок. Він чимось нагадує своєрідний корабель, що іде по морю міських вулиць. Звели його 1912 року на замовлення інженера Свінцицького. Той придбав декілька ділянок розміщених впритул одна до одної. Проект будівлі склав Ф. Е. Кюнер.

Головний будинок з цього комплексу

Свого часу тут були розташовані бакалійна крамниця І. Склярського і одна з численних пивних крамниць Матільди Людвіговни Кемпе. За цією ж адресою проживали: Є. К. Баєва, працівник головної складської митниці, колезький асесор Михайло Станіславович Бранік, шкільний учитель Іван Георгійович Славкін, працівниця товариства «В. Т. Пташников» Ніна Миколаївна Тандітна, лікар жиночих та акушерських внутрішніх хвороб Євген Михайлович Клейн. Такий от вийшов погляд в минуле.

Орел на куполі будинку

На куполі будинку і сьогодні можна побачити орла, що ніби обійняв своїми крилами цей будинок. Що він символізує – важко сказати. Скоріш за все, це звичайний декоративний елемент. У будинку влаштовано два парадних під’їзди, один з них розташований у кутовій частині будинку із входом з боку Коблевської вулиці. Завдяки складній формі споруди у ньому влаштований довгий вестибюль у формі дуги із сходами. Навіть огорожа тут оформлена в стилі модерн. Так само огорожа на сходах теж виконана у стилістиці тих років і збереглася до наших часів.

Сходи у будинку

Оздоблення вуличних фасадів виконано у суміші стилів модерну та ретроспективізму у формах притаманній німецькомовним країнам Європи. Привертають увагу ліпні вінки та фільонки з канелюрами, на осях сходових кліток розташований декор рослинного характеру.

У цьому будинку є і замурований під’їзд. Він розташований у крилі по вулиці Новосельського у південного краю будинку № 2. Вхід до під’їзду і його вікна розташовані з боку вулиці Новосельского, простір під’їзду використовується жильцями як склад побутових речей. З боку вулиці Новосельського на першому поверсі будинку влаштовані приміщення магазинів.

Інші будівлі

На ділянці №4 насправді розміщуються ще дві будівлі. З боку вулиці Коблевської тут можна побачити будинок кінця XIX ст. з аркою проїзду у його північного краї. У арці розташовані дві брами, стара брама пересунута у середину арки, а нова, що була встановлена під час реконструкції 1912 року, розташована ближче до вулиці. У плані будинок Г-подібний, задній фасад прикрашений масивними викладеними з каменю тягами.

Будинок з аркою

З боку вулиці Новосельского на тій самій ділянці розташований простий триповерховий будинок, що був споруджений у першій половині XX ст. Вхід до його квартир після реконструкції 1912 року передбачався з під’їзду з боку Новосельського. Зараз віні не використовується за призначенням. Замість нього основним під’їздом є колишній службовий під’їзд з металевими сходами і чавунними перилами. Також з даного під’їзду можливо потрапити до квартир будинку розташованого на Коблевіській вулиці.

Таким чином, якщо ви не місцевий, то адреса Коблевська, 4 – точно введе вас у нерозуміння. Втім, в Одесі ще багато цікавого, тож залишайтесь на зв’язку, ми вам поступово будемо про все розповідати.

Подпишитесь на Телеграм Моя Одесса telegram ico!

Нажмите , чтобы читать в Фейсбуке!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: