Вушний кліщ у кота: що це таке та як лікувати

17:54  |  01.05.2024
Вушний кліщ у кота: що це таке та як лікувати
Новини компаній

Багато сімей намагаються завести якусь домашню тварину. І часто це виявляється кішкою чи котом. Але потрібно постійно піклуватися про такого домашнього улюбленця. Не тільки годувати, але й лікувати, якщо трапляється якесь захворювання. І потрібно знати, що робити, якщо виявиться вушний кліщ у кота і які дії потрібно вживати, щоб позбутися проблеми. Ця хвороба не зникає самостійно, обов’язково нашкодить тварині. Вона дуже поширена і не завжди її можна негайно виявити. Що це саме так і як позбутися проблеми?

Отодектоз у котів

Вушний кліщ — це захворювання, яке називається «отодектоз». Воно часто зустрічається. Правда, власники тварини не завжди це виявляють, оскільки хвороба може проходити і в м’якій формі. Найчастіше спостерігаються такі симптоми:

  • трясіння головою;
  • поява чорних скоринок всередині;
  • чухання лапою вух;
  • червоний колір внутрішньої частини вух.

Ви також можете спостерігати за ураженнями шкіри із зовнішньої частини вух. Тварина відчуває слабкий, помірний або сильний свербіж, залежно від ступеня пошкодження вух і шкіри біля них.

У деяких випадках захворювання відбувається без очевидних симптомів. Ось чому, досліджуючи тварину, необхідно заглянути у вуха, оскільки отодектоз можна знайти візуально. Це мікроскопічні паразити, які можуть спричинити дуже сильний свербіж у котів. Для їх виявлення доцільно використовувати лупу. Кліщі — це білуваті рухомі зерна, які можна виявити у вушній сірці. Їх розмір мікроскопічний, в межах 0,5-0,6 мм. Тварина може заразитися по-різному. Але найчастіше це трапляється при контакті з іншою кішкою на вулиці. І тоді хвороба успадковується від кота до кошеня. Обов’язково залишається й на підстилці, де домашній улюбленець спить.

Діагностика та лікування

Отодектоз не проходить самостійно, з часом хвороба лише сильніше поширюється. Необхідно провести певне лікування. Усі подальші дії виконуються з такою послідовністю:

  • використовується лупа для огляду вуха, якщо вона доступна в домашніх умовах;
  • може знадобитися отоскопія, щоб ідентифікувати вушну чесотку;
  • проводиться дослідження вушної сірки, для чого знадобиться мікроскоп.

Все це є діагностичними діями, які допомагають визначити як саму хворобу, так і ступінь її розповсюдження. І тільки після цього проводиться лікування.

Пропонується кілька способів лікування отодектозу у котів, і всі вони можуть бути ефективними. Наприклад, це вушні краплі, які призначає ветеринар. Краплі можна наносити безпосередньо в вушну раковину. Те саме стосується використання спеціальної мазі. Але пропонуються також більш ефективніші препарати, які здатні діяти через кров.

Це особливо ін’єкції, хоча такі ж ліки пропонуються і у вигляді таблеток. Дуже важливо дотримуватися інструкцій, оскільки багато що залежить як від ступеня захворювання, так і від віку тварини. Необхідно спостерігати за дозуванням, оскільки вушного кліща можна знайти і у маленьких кошенят. Одноразового використання препарату може бути недостатньо, знадобиться повторна процедура. Особливо якщо в будинку є кілька котів або хвороба вже прогресує.

Подпишитесь на Телеграм Моя Одесса telegram ico!

Нажмите , чтобы читать в Фейсбуке!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Метки:

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: