Ленселище в Одесі: куди сходити на Сафарі

16:17  |  30.07.2023
Ленселище, Одеса

Про загадковий мікрорайон на самому Заході Одеси — Ленселище, деякі городяни дійсно не знають. Ленселище виникло в середині 50-х років як «висілки» для працівників заводів на Першій Заставі. У 50-х роках воно значно зросло за рахунок приватного сектора.

Звідки взялося поселення

До цього тут було село. Є дані, що до революції 1917 року селище називали Преображенським на честь Спасо-Преображенського храму. Старожили його так і називають. Перше населення, як і у Застав, – солдати, митники та залізничники.

Дивно, але мікрорайон досі не перейменували. Він так і залишився Ленінським. Це пов’язано з тим, що назва селища умовне та в офіційних документах відсутнє. Так само як Молдаванка чи Бугаївка – це фольклорні назви. У 1980-ті роки на туристичних картах він також іменувався як «селище ім. 1-го Травня».

Ленселище включає старі околиці: знамениту Молдаванку, Ближні та Далекі Млини, Заставу, Промзону та одеські Черемхи. Також до району входить Одеський міжнародний аеропорт.

Від Ленселища до залізничного вокзалу всього близько 7 кілометрів. Щоб приїхати до центру міста з Ленпоселка, необхідно перетнути два залізничні переїзди з вельми інтенсивним рухом. Тому сюди не ходять тролейбуси та трамваї, а лише поодинокі маршрутки.

Це місто чи все-таки область?

Все Ленселище складається з приватного сектору, але ще є трохи гуртожитків. Селище межує з Авангардом, який уже належить до Овідіопольського району, а не Малиновського. Таким чином, буквально через дорогу тут може бути не Одеса.

Головна проблема цього району – дороги

Деякі люди бідкають, що цей район, мовляв, криміногенний. Але це зовсім не так. Незважаючи на місцевий контингент алкоголіків та загальний депресивний вигляд, район вважається тихим. В основному, місцеві «розбірки» обмежуються рівнем міждворових суперечок та побутових негараздів. Зрідка когось засмучують крадіжками у маршрутках, що часто відбувається у громадському транспорті у будь-якій частині міста. Одного опорного пункту, у складі трьох осіб, достатньо обслуговування території. І ніякої стрілянини та гучних пограбувань тут не буває.

Благоустрій, якого немає

За оцінкою якості життя, район займає чи не останні місце в Одесі. Про це свідчить опитування, проведене сервісом оголошень OLX. Район відчутно відстав від сусідів щодо чистоти вулиць та повітря, наявності інфраструктури для спорту та вільного часу, а також роботи комунальних служб.

Це і погані дороги внаслідок наявності болота, відсутність каналізації, неосвічені вулиці, перебої з водопостачанням та відсутністю адекватної транспортної розв’язки. На всі скарги місцевих мешканців міська влада не реагує.

Архітектура тут така собі…

За їхньою логікою, якщо тут в основному живуть мешканці приватного сектору, отже, вони і повинні усе робити самі. Вперше за багато років влада звернула увагу на проблеми району одного разу влітку, коли біля дитсадка на Літаку через прорив каналізації утворилося смердюче озеро. Втім, це сталося після рейду громадських працівників районом. Загалом про благоустрій околиць говорять уже багато років і, можливо, цивілізація колись дійде і до Ленселища.

При забудові регулярно утворюються провали

Сафарі

Біопарк з’явився на Тираспольському шосе біля колишнього аеропорту «Застава». Відкриття першої черги нового об’єкту сімейного відпочинку в Одесі відбулось 15 червня 2016 року.

У ланшафтно-парковій зоні площею 9,5 га. на глядачів чекає зустріч з рідкісними представниками тваринного світу. Понад двадцять просторих вольєрів для екзотичних тварин з водоймами та тропічними ліанами стали новою домівкою для мешканців біопарку. Це: бенгальський тигр, африканський лев, уссурійські тигри, кенгуру, шимпанзе, гіббони, гамадрили, канадські вовки, гімалайський ведмідь та єдиний в Україні сітчастий жираф із «африканським» ім’ям Василь.

Біопарк – справжня гордість Одеси

При цьому у гостей не викликає сумнівів, що вони спостерігають тварин у їхньому природному середовищі. Подібний ефект – результат колективної праці будівельників, дизайнерів та художників студії Peach, які розписали стіни барвистими краєвидами та створили масштабний арт-об’єкт, загальною площею – три тисячі квадратних метрів. Вольєри та підсобні приміщення збудовані з природних матеріалів – дерева, каменю. Електропостачання дублюється із кількох джерел. Запас води забезпечать укопані у землю цистерни.

Але якщо на екзотичних тварин відвідувачі можуть подивитися, помилуватися та сфотографувати їх, то у «сільському дворику» з козами, свинками, корівками свійських тварин можна погладити та погодувати їх їжею, приготовленою працівниками зоопарку. У біопарку також обладнані: дитячий майданчик, ресторан швидкого харчування та зелені зони.

Подпишитесь на Телеграм Моя Одесса telegram ico!

Нажмите , чтобы читать в Фейсбуке!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: