Історія появи одеського тролейбуса

10:38  |  18.01.2024
Одеський тролейбус

В нашому місті тролейбуси запустились через 4 роки після того, як було встановлено перше обладнання для їх роботи. Чому так сталося, якими були перші тролейбуси і чому прибрали маршрут №1 – читайте далі.

Поява тролейбусу

Встановлення опор для контактних ліній у 1941 році

Відкриття першого тролейбусного маршруту між залізничним вокзалом та площею Льва Толстого планувалося на 1941 рік. До міста доставили перші десять тролейбусів моделі ЯТБ-4 Ярославського автомобільного заводу, але тут розпочалася війна.

Румунські окупанти вивезли одеські тролейбуси до Констанци. Після Перемоги вкрадене повернули назад, причому з Констанци забрали назад не 10, а 11 машин – одинадцяту румуни також вкрали, але із Чернівців. Щоправда, деякі з повернутих тролейбусів перебували у стані обдертих каркасів.

Залишки перших одеських тролейбусів

За порівняно невеликий проміжок часу працівники Одеського трамвайного тресту відновили тролейбусні машини та міську контактну мережу та після належного ремонту почали проводити навчання майбутніх водіїв. 4 жовтня 1945 року спеціальна комісія прийняла міську тролейбусну мережу, а 6 жовтня нею відбувся перший пробний рейс.

Через місяць, 5 листопада, перші п’ять водіїв тролейбусів із того самого першого випуску вийшли на обкатку лінії перед запуском в експлуатацію, а вже 7 листопада урочисто відкрився перший маршрут одеського тролейбуса. Найперший тролейбус в історії міста прямував маршрутом «Вокзал — Площа Льва Толстого», проїжджаючи вулицями Пушкінської, Дерибасівської та Льва Толстого.

Зміни на маршруті

У 1974-75 роках через будівництво підземних переходів під перехрестям Дерибасівської та Преображенської траса маршруту змінювалася у різних варіантах. А з 1984 року тролейбуси прибрали з Дерибасівської вулиці, перемістивши їх лінію на вулицю Буніна. У 1997 році через запровадження одностороннього руху Пушкінською і Рішельєвською маршрут теж змінився — від вокзалу йшов Пушкінською, а до вокзалу Рішельєвською.

Цікаво, що з 2009 року до моменту закриття на маршруті №1 регулярно працювали перші в Одесі низькопідлогові тролейбуси. До цього з 1974 і майже до теперішнього часу його обслуговували радянські тролейбуси ЗіУ-9, з 1997-го — українські «ЮМЗ», а з початку 1960-х і до 1989 року — радянські «ЗіУ-5».

Закрили «перший» тролейбус в Одесі в 2015 році — оскільки всією трасою маршруту №1 його став дублювати продовжений маршрут №7. Таким чином вперше в історії одеського електротранспорту пострадянського періоду створили безпересадковий зв’язок житлового масиву Таїрова з центром міста.

Тролейбуси Південної Пальміри

Ми вже казали про перші тролейбуси з Ярославля. А з 1948 року до Одеси почали привозити нові моделі тролейбусів. Серед них такі моделі: МТБ-82, КТБ-1, ЗіУ-5. 1966 року було доставлено тролейбуси Київ-4 із київського заводу електротранспорту, їх налічувалося близько 32 одиниць.

1972 року з’явилися тролейбуси, які стали наймасовішим типом рухомого складу в Одесі. Це модель ЗіУ-9, які ходили, в основному маршрутом тролейбусів №11 і 12. А ще, цього року почали з’являтися вантажні тролейбуси з виробництва того самого київського заводу електротранспорту.

З 1992 по 1996 роки до Одеси надходили перші українські тролейбуси ЮМЗ-Т1 та ЮМЗ-Т2. Згодом, аж у 2009 році Одеса поповнилася 16 новими тролейбусами Тролза-5265 «Мегаполіс», які виготовлялися на індивідуальне замовлення з кондиціонером у салоні. А у 2012 році з’явилися тролейбуси з Чехії – 8 одиниць Skoda 14Tr та 5 одиниць Skoda 21Tr.

Протягом 2017 року до Одеси надходили білоруські низькопідлогові тролейбуси «Білкомунмаш» 321-й – 47 нових одиниць. А придбано ці тролейбуси були коштом кредиту Європейського банку. В подальшому нових поставок тролейбусів не було, і протягом повномасштабної війни їх навряд чи варто очікувати. Ведеться активний ремонт наявної техніки, її списують лише у країніх випадках.

Тролейбусні поїзди

Починаючи з 1969 року, Одесою їздили цілі тролейбусні потяги. Це ноу-хау прийшло до Одеси з Києва, а винахідником нововведення став директор одного з найбільших у СРСР – київського Жовтневого тролейбусного депо, кандидат технічних наук Володимир Векліч.

Векліч вперше у світовій практиці застосував систему багатьох одиниць (СБО) саме на безрейковому транспорті, з’єднавши у 1966 році два тролейбуси МТБ-82/82Д за своєю системою до поїзда. Принцип дії такої системи полягав у тому, що під час руху та гальмування зчеплених тролейбусів працювали тягові двигуни обох машин, що керувалися з кабіни першої машини. Тролейбуси зчіплялися між собою за допомогою спеціального кріплення, яке згодом отримало назву «система Веклича», а розчепити такі тролейбусні потяги можна було лише за 3-5 хвилин.

На зорі впровадження нововведення тролейбусні поїзди в Одесі складалися, переважно, з тролейбусів «Київ-2» та «Київ-4», а починаючи з 1972 року, формуються потяги із тролейбусів «ЗіУ-9». Згодом ця марка тролейбуса стає наймасовішим типом рухомого складу у місті. Загалом використання тролейбусних поїздів Володимира Веклича дозволило значно підняти перевізну здатність тролейбусного транспорту та зменшити потребу у водіях. Вони близько тридцяти років успішно експлуатувалися у понад 20 містах тодішнього Радянського Союзу, включаючи Одесу.

Подпишитесь на Телеграм Моя Одесса telegram ico!

Нажмите , чтобы читать в Фейсбуке!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Оставьте комментарий

*

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: